Bygget av den permanenta scenen på Vasa torg är snart klart. Den officiella invigningen hålls första maj. Tidpunkten för invigningen är välvald. Första maj är en av de ganska få dagar torget fylls av folk.

I slutet av december gjordes en livskrafts­beräkning i Vasa centrum. I undersökningen ­beräknades centrums livskraftsindex genom att kartlägga och klassificera affärsutrymmen, affärer som har lördagsöppet, vardagsföretag och tomma ­affärslokaler. Enligt undersökningen, som gjordes­ av Tietojärjestelmäpalvelu Salokorpi på uppdrag av Visit Vasa, ligger Vasas stadscentrums livskraftsindex på 3,5.

Motsvarande siffror för stadscentrum i samma storlek är Kouvola 1,33, Björneborg 2,5, Villmanstrand 2,6, Seinäjoki 3,12, S:t Michel 3,3.

Det riksomfattande medeltalet är 3,06. Under­sökningen gav alltså Vasa centrums livskrafts­index betyget utmärkt. Antalet tomma lokaler i Vasa ­centrum är 8,1 procent, vilket är lägre än det riksomfattande medeltalet på 13,4 procent.

Undersökningens goda betyg ska inte förringas,­ men det ska heller inte den oro som många känner när det gäller Vasa centrum. En oro som baseras just på antalet tomma affärslokaler och risken för att allt färre väljer att spendera tid och pengar i centrum.

Under de senaste åren har Stenhaga vuxit sig starkt – och så småningom står Risö-området på tur. Samtidigt behöver Vasa centrum injektioner. Scenbygget på torget kan ses som en symbol för det arbete som måste göras för att hålla centrum livskraftigt.

Många sätter sin förhoppning till Wasa Station-­projektet, som innehåller både köpcentrum och musikhus. Frågan är om ett förverkligat Wasa ­Station gör centrum livskraftigare på ett större geografiskt område – eller om det innebär att stadens livliga kärna förflyttas?

På andra scener – exempelvis i stadshuset, på Ritz, på Doo-Bop Club – i centrum arbetas det hårt för att locka folk.

Under fjolåret lyckades både ­Wasa Teater och stadsteatern höja publik­siffrorna i jämförelse med 2015. Det finns en tydlig strategi att sänka tröskeln till teaterhusen.

Exempelvis så bokar stads­teatern Gubb­rockarna, som lockar svenskspråkig publik från lands­bygden. Den arrangerar söndags­konserter med ­nationella popstjärnor, som lockar publik en ­veckodag då ­teaterhuset oftast är stängt.

Wasa ­Teater har utökat antalet gästspel för att bredda utbudet. Förhoppningsvis leder den ­kommande renoveringen av Wasa Teater till att huset blir mer mångfunktionellt och ger möjlighet till bredare utbud och som höjer potentialen till att bli ett svensk­språkigt vardagsrum i centrum.

Aningen krasst uttryckt så roar vi oss och går på restaurang i centrum – och handlar i Sten­haga. Men behöver näringslivet och kulturscenerna ­varandra? En stad som Vasa – centrum i ett Österbotten med hög ambitionsnivå på många fronter – ska naturligtvis ha ett vitalt centrum såväl när det gäller näringsliv som kulturliv.

Centrum ska vara en mötesplats – inte bara på första maj.