– Kommersiella satellitbilder från Nordkoreas testplats Punggye-ri från den 12 april visar pågående aktivitet kring den norra porten, ny aktivitet i det administrativa området samt personal kring anläggningens kommandocentral, skriver 38 North vid Johns Hopkins University på sin hemsida.

Det stora antalet robottester i Nordkorea har ökat USA:s farhågor om att landet snart kan färdigställa en interkontinental ballistisk robot som kan skjuta en kärnvapenstridsspets till USA.

Det spekuleras i att landet förbereder en raketuppskjutning, eller ännu ett kärnvapentest för att högtidlighålla landets grundare Kim Il-Sungs 105-årsdag – Solens dag – på lördag.

"Stor och viktig händelse"

Enligt radiostationen Voice of America, som bland annat hänvisar till USA:s regering, har Nordkorea "tydligen placerat en kärnladdning i en tunnel och den kan avfyras på lördag morgon lokal tid".

De 200 utländska journalister som finns på plats för att bevaka firandet av högtiden hade inför torsdagen blivit uppmanade att förbereda sig för "en stor och viktig händelse", rapporterar nyhetsbyrån Reuters, vilket gav ytterligare bränsle till spekulationerna.

Men torsdagens stora och viktiga händelse visade sig vara att diktatorn Kim Jong-Un invigde ett nytt bostadsområde i huvudstaden Pyongyang.

Ökad spänning kring Koreahalvön

USA:s president Donald Trumps regering har kraftigt varnat Nordkorea för militära alternativ.

En grupp amerikanska örlogsfartyg, bland andra hangarfartyget USS Carl Vinson, har beordrats att flytta sig närmare Koreahalvön i en styrkeuppvisning mot Nordkoreas president Kim Jong-Un. Gruppen befinner sig fortfarande långt söderut, på övning med den australiska marinen.

President Trump twittrade på torsdagen att han litar på att Kina kommer att ta itu med Nordkorea. Och om Kina inte gör det kommer USA, med sina allierade, att göra det.

Japan: Nordkorea kan attackera med saringas

Japans premiärminister Shinzo Abe tror att Nordkorea kan ha kapacitet att avfyra en missil med en stridsspets som innehåller nervgasen sarin.

Sarin har använts i attacker i Japan. 1995 använde en kult saringas i tunnelbanan i Tokyo. Tretton personer dog och 6 000 insjuknade.

– Det är möjligt att Nordkorea redan har kapacitet att avfyra en missil med en stridspets som innehåller sarin, sade Abe till det japanska parlamentets utrikes- och försvarspolitiska utskott på torsdagen.

USA tror att den syriska regimen använde en nervgas som kan ha varit sarin i den misstänkta kemvapenattacken i Syrien förra veckan.