NyhetsbildZoom
I dag säger prins Harry att han mår bra och att han har lärt sig att tala om sina känslor. Han uppmanar andra att göra detsamma. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Joe Giddens

Prins Harry öppnar sig om Dianas död

FNB–TT -
Det tog prins Harry nästan 20 år innan han till slut kunde prata om sin mammas död. För första gången berättar prinsen nu om sin stora sorg och att han tvingats söka terapi. "Jag har varit nära att bryta ihop flera gånger", säger han till The Telegraph.

Harry var bara 12 år när hans mamma prinsessan Diana rycktes ifrån honom i en dödskrasch i Paris 1997. Hon sörjdes av en hel värld – men Harry tryckte undan sina känslor.

Under sina tonår och sin ungdom vägrade han sörja och att tänka på sin mamma. Och han betalade ett högt pris.

– Jag har antagligen varit väldigt nära ett totalt sammanbrott flera gånger när all sorg och alla lögner och missuppfattningar kommit från alla håll, säger den nu 32-årige Harry till The Telegraph.


"Fullständigt kaos"

För första gången berättar han nu offentligt om tiden i en öppenhjärtig intervju med tidningen.

– Jag kan lugnt säga att förlora min mamma vid 12 års ålder och därmed stänga av alla mina känslor i 20 år har haft en ganska allvarlig effekt, inte bara på mitt privatliv utan även på mitt arbete, säger han.

Zoom

Prins Harry (till höger) var bara 12 år när hans mamma prinsessan Diana rycktes ifrån honom i en dödskrasch i Paris 1997. Bilden från hennes begravning den 6 september 1997. Till vänster prins William. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Adam Butler


Det var när Harry var 28 som sorgen slutligen kom ikapp honom. Han mådde plötsligt fruktansvärt dåligt och upplevde "två år av fullständigt kaos".

Räddningen kom när hans tre år äldre bror William slutligen övertygade sin lillebror att söka hjälp. Harry började gå i terapi, vilket han beskriver som "toppen".


Började boxas

Samtidigt började han med boxning för att få utlopp för sina aggressioner.

– Det räddade mig verkligen. Jag var på gränsen till att slå någon, så att kunna slå någon som har på sig kuddar var verkligen lättare, säger han.

I dag säger Harry att han mår bra och att han har lärt sig att tala om sina känslor. Han uppmanar andra att göra detsamma.

– Jag kan inte nog uppmuntra människor till att bara ha det där samtalet. Du kommer att bli förvånad av hur mycket stöd du får, säger han.

Tillsammans med brodern och hans fru Kate har Harry startat välgörenhetsorganisationen "Heads together" för att lyfta fram problemet med psykisk ohälsa.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan