NyhetsbildZoom
Polisen. Foto: Arkiv

Skärpt fartövervakning på vägarna i ett dygn

Christine Smedberg -
Klockan 6 på onsdag morgon inleder polisinrättningarna en dygnslång övervakningsoperation av hastigheterna på de finländska vägarna.

Operationen, som pågår samtidigt i hela Europa, avslutas klockan 6 på torsdag morgon.

Övervakningen utförs av poliser och med hjälp av automatisk övervakning och man riktar in sig på de vägavsnitt som är allra mest riskfyllda.

Över 20 europeiska länder deltar i övervakningsoperationen som nu genomförs för tredje gången, samordnad av Europeiska trafikpolisnätverket (TISPOL).

– Vårt mål är att genom övervakningen och informationen om den förebygga trafikolyckor. Det viktiga är att förarna funderar över vilken betydelse den egna körförmågan - och även det att man följer hastighetsbegräsningarna - har för ens egen och andra vägtrafikanters säkerhet, säger polisinspektör Timo Ajaste vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Europeiska transportsäkerhetsrådet (ETSC) är olämplig hastighet den vanligaste orsaken till dödsfall på de europeiska vägarna. Och enligt EU-kommissionen är hastigheten en bidragande orsak till cirka 30 procent av de dödskrockar som inträffar.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan