NyhetsbildZoom
Lasse Lindfors, Mikko Hakila, Jussi Ylikoski och Miikka Koivisto är Disco Ensemble. Foto: pressbild

Energiska Disco Ensemble röjer i Vasa

Heidi Kojonen -
Gitarristen Jussi Ylikoski laddar med en lätt förkylning inför spelningen.

Hej Jussi! Disco Ensemble spelar i Vasa på fredag. Vad kan publiken förvänta sig?
– Det blir en nästan en och en halv timme lång spelning, och inget konstigare än så. Vi hoppas förstås på ett hårt tryck och bra stämning.

Ni är kända för era energiska livespelningar. Du som spelat så mycket och mött många publikhav, kan du säga vad som gör en bra publik?
– Ett gäng som blir exalterade när de lyssnar och ser oss spela. Det är klart att det är roligare att spela när publiken är upphetsad och blir på gott humör.

Kan ni ha en dålig dag på jobbet?
– Självklart kan långa turnéer ta ner på humöret, speciellt om vi är utomlands och har långa dagar. Som det är på alla jobb. Men trots att vi är trötta och täppta i näsan är det något som sker just innan vi kliver ut på scenen. Det finns en kraft i det och man glömmer bort att man är trött. Bra "feelis" och musik på hög volym gör sitt!

Efter en fem år lång paus har ni släppt en ny skiva, "After life". Pausen säga ha gjort er gott, på vilket sätt?
– Tidigare år har vi genast börjat på med nytt material efter långa turnéer men den här gången tog vi en paus och bandmedlemmarna har gjort egna saker vid sidan av. Själv har jag producerat musik i egna projekt. Det har gjort att vi har utvecklats och lärt oss mycket. Förut har vi stängt in oss i replokalen och bara börjat spela på för att skapa nya låtar och det är väldigt arbetskrävande. Den här nya skivan har börjat i min hemmastudio där jag gjort en demo som Miikka (Koivisto, sångare i bandet, reds. anm.) sedan gjort sångmelodier och skrivit texter till. Det är ett effektivare arbetssätt som passar vår livssituation bättre.

Enligt ett pressutskick har ni lugnat ner er under de här fem åren...
– Står det så? Haha, det kanske stämmer.

...Men första singeln på skivan heter ändå "Fight forever". Det låter inte så lugnt?
– Nej, det är ju motstridigt det där, det stämmer när du säger det.Har ni åldrats eller har ni behållit er tonårsanda?
– Åldern är ju bara en nummer, det ändrar inte på känslan i musiken. Vi skapar musik som vi själva gillar och det är det viktigaste.

Albumet har fått ett varmt mottagande bland recensenter. Hur viktiga är höga betyg för er?
– Själva betygen är inte så viktiga, men det är klart att mottagandet är intressant. Låtarna är så personliga medan vi skapar dem och det är intressant att se hur de tolkas när vi släpper dem. Det är så klart kul att de får ett positivt mottagande. Men som jag sa tidigare, det viktigaste är att vi själva gillar det vi gör. För mig är det viktigt att jag ser till att själv är engagerad i det jag gör, det måste vara utgångspunkten.

Ni har också nått framgångar utomlands. Skapar det en press?
– Ja, det har blivit en del spelningar i Centraleuropa och de turnéerna är roliga. Men det där med press är något du skapar i ditt eget huvud. Jag kräver mycket av mig själv och då sätter jag också press på mig själv.

Kasköbandet Sara spelar före er på fredag. Är det ett bekant band?
– Visst är de bekanta, de har ju spelat länge redan. Jag känner Joa (Korhonen, sångare och gitarrist i Sara, reds. anm.) och bandet består av proffs. Det är kul att de spelar på samma fest, det passar oss väldigt bra.

Spelar i Vasa på fredag

  • Spelningen arrangeras i samarbete mellan Volume och WS Arena, där spelningen också äger rum.
  • Dörrarna öppnar klockan 21.
  • Sara kliver ut på scen cirka klockan 22.
  • Disco Ensemble spelar cirka klockan 23.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan