På torsdag morgon blev det klart att skivaktuella Darin från Sverige är årets huvudartist på sommarfesten på Norrvalla i Vörå den 7 juli. Jessica Havulehto på arrangören Folkhälsan Utbildning är mycket nöjd:

- Det här känns riktigt, riktigt bra. Darin kan säkert locka en bred publik, han har haft en lång karriär och alla vet vem han är - han fungerar över generationsgränserna.

- Han känns också som en sympatisk person som passar bra på en sommarfestdag med picknick på Norrvalla. Jag tror det blir riktigt skön stämning. Nu hoppas vi bara på soligt väder.


Publiken på Norrvallas sommarfester brukar röra sig kring 2000-3000 personer. Rekordåret var 2015 då svenska eurovisionsvinnaren Måns Zelmerlöw stod på scenen. I år hoppas Havulehto att man också kan locka publik över språkgränsen.

- Darin har ju pressdag i Finland i dag så han kommer att vara mycket i finsk media nu. Eftersom Norrvalla sommarfest också blir hans enda spelning i Finland hoppas vi att vi kan dra publik också längre ifrån till Vörå.

Darin Zanyar fick sitt genombrott i den första säsongen av tv-programmet "Idol" i Sveriges TV4 år 2004 där han kom tvåa. I början av 2005 släppte han sitt debutalbum "The Anthem" där hans första singel - hitlåten "Money for nothing" skriven av Robyn - ingår. Under sin karriär har han släppt sju album, sex på engelska och ett på svenska.

Det var för två år sedan som han bestämde sig för att ta en ny väg i sitt artisteri med låttexter på svenska och mer organisk musik. Nu är han aktuell med ett nytt album på svenska som kommer senare i år. Den första singeln "Ja må du leva" från den kommande skivan släpptes den 31 mars.

Zoom

Josefin Sirén. Foto: Jonny Smeds


Utöver Darin uppträder även Vöråbördiga Josefin Sirén, som släpper sin första singel "Hold Me" den 28 april, på sommarfesten (läs mera om henne här).

- Hon bor nu i Stockholm och skriver sina egna låtar. Det är roligt att också kunna presentera en ny lokal, talang, säger Havulehto.

Sommarfesten bjuder också på en artist för de allra yngsta i familjen, Arne Alligator.


Från klockan 18 på kvällen blir det rockabilly-party på Norrvalla. Då är åldersgränsen 18 år. På scenen står då Vörjeans - med Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård från humorgruppen KAJ - samt grupperna Stompin Shoes och Danny T & The Sirens.

Zoom

Vörjeans – Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård – gör en barnförbjuden spelning på Norrvalla. Foto: Pressbild


Havulehto säger att man i år satsa på mera kringprogram på sommarfest, så att alla i familjen säkert ska hitta något som tilltalar.

- Vi utökar med fler företag och försäljare. Och eftersom vi har rockabilly-tema har vi också en bilutställning dit alla sorters entusiastfordon, allt från veterantraktorer till motorcyklar, är välkomna. Vi kommer att dela ut pris i olika kategorier, bland annat "bästa raggarbil".