Ungdomarna fick svara på vilka av sina idoler de följer mest.

Flickornas favorit på Youtube är Mmiisas, det vill säga den 22-åriga videobloggaren, "vloggaren" Miisa Rotola-Pukkila. Pojkarnas favorit är Lakko, den 24-åriga Eric Savolainen. Den internationellt populära svenske datorspelskommentatorn PewDiePie är pop bland pojkarna men på flickornas tio-i-topp-lista finns han inte alls.

Rotola-Pukkila studerar talkommunikation vid Tammerfors universitet.

– Det har varit säkert från början att jag vill ta en ordenlig examen. Sociala medier är populära just nu, men världen förändras snabbt. Jag kommer säkert alltid att verka i mediebranschen, senare kanske som till exempel konsult, säger hon.

Rotola-Pukkila gjorde sin första videoblogg 2013. I dag har bloggen över 320 000 följare.

– När jag började vlogga var jag gymnasist – en blyg liten flicka från en liten ort. Jämfört med det har jag fått en viss säkerhet, säger Rotola-Pukkila.

"Ämnen ur mitt eget liv"

Miisa Rotola-Pukkilas videor handlar till exempel om matrecept och vardagen som studerande, men också om klimatförändringen och utseendekrav.

– Ämnena kommer ur mitt eget liv, vad jag intresserar mig för. Jag vet att många unga ser mig som en förebild, så visst tänker jag efter vad jag säger.

Just nu kan Rotola-Pukkila leva på reklamintäkterna och andra intäkter från Youtube-bloggandet, berättar hon. Det tar några minuter för henne att filma och editera en video.

– Det är tankeprocessen som tar mest tid. Tittaren tror kanske att en video skapas i en handvändning men så är det inte.

För enkäten intervjuade Taloustutkimus 500 ungdomar i åldern 13–19, en del av dem per telefon och en del i en webbpanel. Man bad ungdomarna att namnge 3–5 idoler som de regelbundet följer. I webbpanelen kunde de också motivera varför de gillar en viss person.

– Folk följer ofta med flera personer av liknande slag, säger Tubecons konstnärliga ledare Jonna Paananen.

Trumpfenomen

Pojkarna uppgav att de också följer USA:s president Donald Trump. På de 16–19-åriga pojkarnas lista är Trump till och med etta. Flickorna är inte intresserade av Trump, att döma av resultaten från enkäten.

– Trump har varit synlig i medierna, han är ett fenomen. En del av Trumpsvaren är säkert också humorsvar, säger Paananen.

– Resultatet avslöjar att ungdomarna är intresserade av samhällsfrågor och vill hänga med. En del av pojkar uppger att de också följer Sauli Niinistö och Juha Sipilä, även om de två inte stiger riktigt till toppen, säger hon.