NyhetsbildZoom
Johanna Överfors Foto: Arkiv

De tar plats i Folktinget

Fredrik Westblom -
75 ledamöter har blivit invalda i Folktinget. Vänsterförbundet och Socialdemokraterna gick framåt medan Svenska folkpartiet förlorade tre mandat.

Det faktumet bekommer inte Fanny Willman (SFP) från Korsholm. Hon är invald för första gången och ser fram emot arbetet. Det att fler partier nu tar plats i Folktinget ser hon som något positivt.

– Folktinget är ingen SFP-klubb. Dessutom behåller partiet sin majoritet. Jag tycker det är bra att fler partier insett betydelsen av svensk verksamhet.

Johanna Överfors (SDP) håller med.

– Vårt parti har alltid haft gott samarbete med SFP i Folktinget. Det är glädjande att vi fick ett till mandat, och väldigt fint att Vänsterförbundet nu gått framåt. Vi kan ana en Li Andersson-effekt med fler svenskspråkiga vänsterkandidater.

Båda ser fram emot arbetet i Folktinget. Det är främst utskotten som lockar.

– SDP har av tradition också suttit på viceordförandeposten. Det är en position jag kan tänka mig att ta, säger Överfors.

Vilka är dina meriter?

– Jag har ett brett kontaktnät över partigränserna, har intresse och är engagerad. De finlandssvenska frågorna har alltid varit viktiga för mig och nu då vi är trängda är dessa desto viktigare, säger Överfors.

Zoom

Fanny Willman Foto: Privat


För Willman är det också möjligheten att konkret få arbeta för svenskan som lockar.

– Jag ser fram emot att jobba i Folktinget. Det är bra med ett sådant här sammanhang där vi får jobba för svenskan över partigränserna. Det här är speciellt viktigt nu då svenskan lidit många domänförluster, säger Willman.

Båda ser också fram emot att arbeta för Österbotten.

– Jag är så österbottnisk man kan bli. Det är mitt perspektiv. Därför lyfter jag också upp de frågorna i Folktinget, säger Överfors.

– Jag kommer självklart arbeta utgående från Österbotten då det är den region jag har kunskap om, säger Willman.

Folktinget har sin första session i Hangö den 12 och 13 maj. Folktinget har session en gång om året.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan