HFD: Dopattest avgör inte om en asylsökande är kristen

FNB -
Dopattest och skriftliga källor är inte en tillräcklig utredning av om en asylsökande konverterat till kristendomen, konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen.

HFD tog ställning i ett fall där en asylsökande från Iran konverterat och skickade tillbaka asylärendet till en lägre instans. Dokumenten bör kompletteras med en muntlig genomgång, konstaterar HFD.

Migrationsverket hade förkastat mannens asylansökan. Han döptes i Finland efter sin första kontakt med myndigheterna här. Förvaltningsdomstolen som tog upp fallet ändrade verkets beslut och beviljade asyl utgående från dokumenten. Förutom en dopattest ingick även ett utlåtande från ledaren för den aktuella församlingen i ansökan.

Enligt HFD går konvertering att beakta i en asylansökan, men först efter att saken undersökts både ur samvets- och livsstilsperspektiv. Den utredningen måste göras noggrant.

Den asylsökande som nu ska höras muntligt uppgav för Migrationsverket att han blev intresserad av kristendomen tre eller fyra år tidigare. Han hade blivit imponerad av en kristen bekant som han upplevde som lugn och väluppfostrad. Den asylsökande mannen uppgav att han inte berättat för någon i sitt hemland om sina planer på att konvertera. Däremot började han gå i kyrkan efter att ha kommit till Finland.

Människorättsorganisationer har gjort gällande att drygt 90 kristna gripits av iranska myndigheter under det senaste året. Migrationsverket uppger att protestantiska kyrkor inte kan fungera öppet i landet, men att kristen verksamhet i hemlika förhållanden är utbredd.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan