NyhetsbildZoom
Fransk polis patrullerar i Paris. Foto: Ludovic Marin

Parisskytten var dömd för mordförsök och hatade poliser

FNB–AFP -
Advokat: Visade inga tecken på radikalisering 2015.

Den misstänkta gärningsmannen i gårdagens terrorattack i Paris har mycket gemensamt med andra terrorister som inspirerats av extremiströrelsen IS under de senaste åren. Den 39-åriga mannen var en våldsam och instabil kriminell som i alla fall i sina hemkvarter inte var känd för någon religiös övertygelse.

Skyttens grannar i förstaden Chelles utanför Paris beskriver honom som avvikande.

– Alla här kände honom. Han hade mist förståndet, han var väldigt skadad mentalt, sade en granne som ville förbli anonym.

23-åringen Abdel berättar att skytten hatade poliser och Frankrike. Han hade fått inspiration under flera fängelsestraff.

En annan man som presenterade sig som Salim säger att skytten i alla fall aldrig besökte den lokala moskén. Salim uppgav sig känna skyttens kusin.

Attacken inträffade på Champs Élysées i centrum av Paris sent på torsdagen. En polis dödades och två skadades då gärningsmannen öppnade eld med ett automatvapen. Han sköts sedan av polisen. IS har tagit på sig skulden för attacken.

Långt straffregister

Skytten var känd av säkerhetsmyndigheterna sedan tidigare.

År 2005 dömdes han för tre mordförsök, uppger en källa för AFP. 2001 ska han beväpnad ha kört en stulen bil mot en annan bil. Han flydde till fots innan han greps av mannen som kört den andra bilen och en polisaspirant som suttit med som passagerare. Han sköt två skott och skadade båda männen i bröstet. Två dagar senare skadade han allvarligt en polis som skulle hämta honom från cellen genom att ta polisens vapen och skjuta flera gånger.

Mannen dömdes till 20 års fängelse, men domen mildrades och han fick lämna fängelset 2013. Tre månader senare begick han ett rån. För rånet satt han i fängelse i två år och frigavs 2015.

– Vid den tidpunkten fanns det inga tecken på att han radikaliserats. Han var mycket inåtvänd och isolerad, säger mannens advokat Jean-Laurent Panier.

I februari greps mannen igen, den här gången misstänkt för att ha planerat attacker mot polisen. Han släpptes följande dag på grund av bristfälliga bevis.

Anti-terrorpolisen har utrett mannen sedan mars, men han fanns inte på säkerhetsmyndigheternas så kallade extremistlista. Kring 10 000 misstänkta islamska extremister finns på listan, men myndigheterna uppger att de saknar resurser att övervaka alla.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan