"Porträtt av en man", av den nederländske 1600-talsmålaren Bartholomeus van der Helst, är en 333 verk som stals av nazister från familjen Schloss i Frankrike. Målningen var ett av verken som valts ut för det av Adolf Hitler planerade Führermuseet i Linz.

Auktionshuset Im Kinsky, som nu säljer porträttet, hävdar att tavlans nuvarande ägare köpte verket i god tro från en tysk konsthandlare 2004 och därmed har rätt att sälja det enligt österrikisk lag, skriver The Guardian.

Men Antoine Comte, Schloss-arvingarnas advokat, köper inte att en tavla som i åratal funnits registrerad som stulen i en mängd olika databaser kan ha köpts i god tro.

– Så länge vi inte får tillbaka målningen, som olagligen togs från familjen, innebär detta en fortsättning på nazismens brott, säger han till The Guardian och fortsätter:

– Österrikarna säger att de har legal rätt, men de ger fan i den moraliska aspekten.

Im Kinsky har tidigare försökt sälja tavlan i Frankrike, men där är det olagligt att sälja ett verk som visar sig vara stulet. I Österrike och Tyskland däremot, har köpare juridisk rätt till verk som köpts i god tro.

– Det vi har nu är en legal röra, en krock mellan olika europeiska länders lagar som ställer konstsamlare på bar backe och jag ville demonstrera det, säger Ernst Ploil, chef på Im Kinsky till tidningen som förklaring till att han ämnar sälja tavlan, trots arvingarnas protester.

Av de 333 verk som stals från familjen Schloss har 162 återbördats. Sju av de övriga 171 är föremål för rättstvister.