Hon kliver av posten som ledare för högerpopulistiska Nationella fronten för att fokusera på valkampen.

– Vi närmar oss nu ett avgörande ögonblick, Jag har alltid ansett att presidenten är hela folkets president, och ska samla alla fransmän. Det är en övertygelse som måste omsättas från ord till handling. Det är därför jag lämnar posten som partiledare för Nationella fronten, säger Marine Le Pen till tv-kanalen France 2, enligt Le Monde.

Det framgår inte hur länge hon tänker ta paus från partiledaruppdraget.

Slutsiffrorna från söndagens första valomgång visar att vänsterliberale Macron vann med 24 procent av rösterna, med högerextrema Le Pen som tvåa med 21,3 procent.

Nedbrutet på lokal nivå visar valresultatet att Marine Le Pen lyftes fram till den andra valomgången av dem som lämnats i det ekonomiska bakvattnet. I Nationella frontens traditionella fäste i sydost fick hon 28 procent, och hon gjorde också bra ifrån sig i Frankrikes rostbälte, där jobb försvunnit och fabriker lagts ner. I nordost fick hon 31 procent och östra Frankrike 28 procent, rapporterar AFP.

Där har Marine Le Pens budskap om nej till globalisering och EU gått hem.

I de större städerna, där arbetslösheten inte är lika utbredd, är stödet för Nationella frontens ledare litet. I Paris fick Macron nästan en tredjedel av rösterna, mot Le Pens fem procent.

Om två veckor ställs de två mot varandra Macron i den andra och avgörande omgången i vad som beskrivits som ett ödesval för Europa.