– Det finns fotbollsländer i Europa som tagit sig upp ur bottenskiktet. Schweiz är inte speciellt mycket större än vi. Det finns ingen medfödd svaghet som skulle hindra oss från att lyckas, säger Apunen.

Han är mest känd som direktör på Näringslivets delegation EVA som är en tankesmedja. Han har också varit chefredaktör för dagstidningen Aamulehti i Tammerfors.

FM-ligan kontaktade Apunen under vintern och bad honom efterträda Lasse Lehtinen som varit ordförande sedan 2010. Apunen uppger att han efter att ha haft lite betänketid inte såg någon orsak att tacka nej till erbjudandet.

– Jag hade också en etisk baktanke. Om man under hela sitt liv suttit på läktaren och agerat viktigpetter så är det bra att i något skede också agera, säger Apunen.

Han beskriver sig som en hängiven fotbollsfantast, men inte som någon expert på taktik eller spelarutveckling. Han ser stor potential i den inhemska fotbollen.

– Fotbollen är i ett bra utvecklingsskede. Det är en stor, populär gren med många utövare.

Apunen vill framför allt få fart på spelarutvecklingen och förbättra de yttre förhållandena.

– Matchevenemanget måste vara så underhållande och proffsigt som möjligt. Spelarna måste få chansen att uppträda som de underhållare och konstnärer de är.