Italienskan Roberta Vinci stod för motståndet i WTA-turneringen i Stuttgart och wild card-spelaren Sjarapova vann med 7–5, 6–3.

Ryskan Sjarapova kände sig som en vinnare redan före matchen, då hon gick in på tennisbanan.

– Det är världens bästa känsla som kommer några sekunder innan man går in på arenan. Detta har varit min scen sedan jag var liten och jag har väntat på detta ögonblick länge, sa Sjarapova i den officiella intervjun kort efter matchbollen.

Hon möter sin ryska landsmaninna Jekaterina Makarova i andra omgången på torsdag.

Trots segern bjöd onsdagen också på en liten motgång för 30-åringen Sjarapova. Hon kommer nämligen inte att få något snabbt besked från arrangörerna av nästa grand slam-turnering, franska öppna mästerskapen i Paris.

Kvalet inför franska öppna börjar den 22 maj, medan huvudturneringen kör i gång söndagen den 28 maj. Sjarapova, som vunnit två gånger på gruset i Paris, hade hoppats på ett tidigt tilldelat wild card. Men franska tennisförbundets ordförande Bernard Guidicelli tänker inte ge Sjarapova någon särbehandling, utan går ut med turneringsschemat och vem som tilldelas wild cards först den 16 maj.

– Jag vet att det finns stora förväntningar från pressen och fansen, men vi kommer inte att göra någon casting. Det här är ingen rockopera, sa Guidicelli några timmar före Sjarapovas comeback.

Utan wild card kommer Sjarapovas rankningspoäng inte att räcka till för att få spela i Paris.