Svenskarna Henrik Lundqvist och Erik Karlsson spelade som förväntat huvudrollerna i sina respektive lag, New York Rangers och Ottawa, i det första kvartsfinalmötet.

Backen och Ottawas lagkapten Erik Karlsson fastställde slutresultatet med drygt fyra minuter kvar av matchen. Framspelad av Mike Hoffman gjorde han sitt första mål i slutspelet.

Antti Raanta var inte med i matchen, utan det var i stället Henrik Lundqvist som storspelade i New York Rangers mål och gjorde 41 räddningar totalt.

Han gjorde hela 21 räddningar i den första perioden, vilket är rekordmånga under en period i en slutspelsmatch för svensken, enligt Elias Sports Bureau.

Määttä bidrog till mål

Sidney Crosby blev matchhjälte när Pittsburgh besegrade Washington med 3–2, i det första kvartsfinalmötet mellan NHL-lagen.

Matchen var en kamp mellan storstjärnorna Alexander Ovetjkin och Sidney Crosby, som slutade med att Crosby och hans Pittsburgh drog det längsta strået.

Efter en mållös förstaperiod fick Sidney Crosby fart på målskyttet. Inom mindre än en minut, i början av den andra perioden, satte han både 1–0 och 2–0. Finländaren Olli Määttä assisterade till Crosbys andra mål.

Svenske Patric Hörnqvist var inblandad i båda målen och han hyllar Crosby efter matchen.

– Han bidrar med mycket även när han inte gör mål. Varje kväll ger han mycket energi och självförtroende till gruppen. Han är vår bäste spelare, säger Hörnqvist till NHL:s sajt.

Ovetjkin reducerade och Jevgenij Kuznetsov kvitterade till 2–2 innan Pittsburghs Nick Bonino fastställde slutresultatet.

Den andra kvartsfinalmatchen mellan lagen spelas i Washington natten till söndag, finsk tid.