– Det skulle inte finnas grund för någon språkstrid om det inte vore för "tvångssvenskan" – den enda orsaken till att svenskans image lider. Så många tvingas att läsa ett språk de inte behöver, att det väcker antipatier. Det gjorde det för mig, då jag satt i åratal och pluggade utan att se nyttan, säger Terho till HBL.

Diskussionen om andra obligatoriska ämnen vill han inte jämföra med.

Både Terho och Jussi Halla-aho, som också tävlar om ordförandeskapet för Sannfinländarna, har öppnat för möjligheten att driva en folkomröstning om utträde ur EU. Att Terho ska bära Europaministerportföljen ser han inte som ett problem. Han säger till HBL att han ser det som fullt möjligt på sikt att Finland går ur euron och då i praktiken ur hela EU.

Ur kulturministerportföljen lyfter han fram upphovsrätt, små kulturföretagares villkor och jubileumsårets program. Själv är han mest en vän av musik och litteratur.

– Tove Jansson är också en favorit sedan barndomen, då min mamma läste ur alla muminböckerna. När jag återkommit till dem som vuxen har jag märkt att de passar bra för vuxna också, säger han i intervjun.