NyhetsbildZoom
Learjet 35-planet som drabbades av en överhettad vajer på tisdagen står kvar på Kronoby flygfält. Foto: Jonas Brunnström

Nära ögat för flygvapnet på Kronoby flygfält

ÖT-VBL -
En Learjet 35 från flygvapnet fick tekniska problem och strax efter klockan 10.30 kallades två brandkårsenheter till Kronoby flygfält på grund av fara för flygolycka.

Det var under flygvapnets rutinövning över havsområdet som vinschen till en övningsanordning utanpå Learjet-planet överhettades. Under övningen tränades sikte, och det var vinschen till den påse jaktplanen siktar på som överhettades. Flygvapnet drabbas förstås av tekniska fel ibland, men det här var ett ovanligt sådant.

- Jag har aldrig hört om att något liknande skulle ha hänt. För säkerhets skull kallades räddningsmanskap till flygfältet, eftersom det fanns risk att det skulle börja brinna under landningen. Luften blir ju varmare närmare marken, säger flygvapnets överstelöjtnant Tuure Lehtoranta, stabschef på Satakuntas flygflottilj.

Ingen brand uppstod och ingen kom till skada i händelsen. Den tekniska undersökningen är inte klar, och överstelöjtnat Tuure Lehtoranta kan därför inte säga något om orsaken till överhettningen.

Planet som drabbades hade också lyft från Kronoby flygfält och landningen var enligt Lehtoranta kontrollerad och kunde utföras helt normalt.

I övningen ingick några få plan som hade startat från olika flygfält.

En enhet från räddningsverket och en från Kronoby avtalsbrandkår ryckte ut till flygplatsen på grund av fara för flygolycka.

Learjet 35

  • Amerikansk affärsjet med plats för åtta passagerare.
  • Flög första gången 1973.
  • Används för bland annat persontransporter, flygfotografering och målbogsering.
  • Flygs av två piloter och har en toppfart på 853 kilometer i timmen.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Nyhetsbild
Inrikes

Antti Rinnes uppmaning till babytalko väckte kritik

Babytalkot som SDP:s ordförande Antti Rinne uppmanade finländarna till på onsdagen möttes genast av hård kritik på sociala medier. Också riksdagsledamöter, även inom det egna partiet och partiets ungdomsförbund, risade hans ordval.

Mest läst senaste veckan