– I skogen lär sig barnen att hoppa och kasta samtidigt som de har roligt. Naturen är ett bra gym, säger specialexperten Matleena Livson vid Finlands olympiska kommitté.

– Motionsstunden är familjens gemensamma stund och samtidigt hinner man också diskutera och umgås.

Livsons jobb går ut på att uppmuntra människor till en livsstil med mycket motion och rörelse. Evenemanget Drömmarnas motionsdag som ordnas onsdagen den 10 maj i hela landet erbjuder mångsida möjligheter för detta.

Vem som helst kan ordna evenemang i samband med motionsdagen. I fjol ordnade Livson till exempel en gårdsturnering på husbolagets asfaltplan.

– Där funderade vi sedan tillsammans vilka reglerna i leken Tjärbytta är och barnen fick lära oss vuxna. Lekdeltagarnas ålder varierade från sju till sjuttio och för första gången lärde vi oss varandras namn. Motion är ett bra sätt att lära känna varandra och efter lekstunden löpte husbolagets bolagsstämma också smidigt, säger Livson.

Gemensam glädje via motion

Via motion kan personer som lever ensamma komma med i grannskapets "familjer" och motionsformen kan justeras så att den lämpar sig för olika åldersgrupper.

Kärnfamiljen kan också expanderas med mor- och farföräldrar, faddrar och vänner. Gemensam motion leder till gemensam glädje och barnen kommer länge ihåg familjens gemensamma motionsstunder.

– Föräldrar kunde försöka uppskatta de spår som gemensamma aktiviteter lämnar hos barnen. Ofta tänker föräldrar till exempel att man inte kan göra butiksresor med barnen för att resan blir mindre effektiv. Men tänk om man i stället tänkte att det är gemensam tid med barnet, säger Livson.

Hon uppmuntrar också till att cykla och gå till och från butiken.

Studier visar att det inte finns något tvivel om att vardagsmotion är nyttigt. Även att bara öka mängden motion lite främjar hälsan.

– Alla sätt att röra på sig är bra. Kroppen och hjärnan mår bra då man rör på sig mer, säger Livson.

Drömmarnas motionsdag är en del av Världshälsoorganisationen WHO:s dag Move to health (Rör dig till en bättre hälsa). I fjol arrangerades kring 2 000 evenemang med koppling till dagen i Finland.

På onsdag kan man testa familjekarate och vattenlekar

  • Onsdagen den 10 maj firas Drömmarnas motionsdag som beskrivs som Finlands största motionsevenemang.
  • I fjol registrerades cirka 200 000 deltagare på evenemangets nätsida.
  • Under dagen ordnas tusentals motionsjippon i Finland och vem som helst kan skapa ett motionsevenemang under dagen.
  • Hur låter familjekarate, vattenlekbana i den lokala simhallen eller att hoppa rep?
  • Idrottsföreningarna ordnar också jippon där föräldrarna kan testa barnets hobby. Man kan också testa olika idrottsgrenar utan att behöva binda sig till en långvarig hobby.
  • Motionsdagens evenemang hittar man via karttjänsten på webbsidan
  • www.unelmienliikuntapäivä.fi. Ett registrerat evenemang är på samma gång en öppen inbjudan.