Och det finns en orsak till det: i år tar Finland modell av Sverige, som i nästan tio års tid kommit med en färdig show till tävlingen och klarat sig utmärkt. Eurovisionssegrarna Loreens och Måns Zelmerlöws uppträdanden var kopior av deras shower på Melodifestivalen.

– Vi apar efter Sverige, det vill säga vi flyttar UMK-showen hit rakt av. UMK-arrangörerna har varit här och kontrollerat att allt görs rätt och att vår vision förverkligas, säger Yle-producenten Anssi Autio.

Oftast dyker de flesta deltagarländer upp med halvfärdiga uppträdanden och de lokala arrangörerna väntas stå för belysningen på scenen och innehållet på videoskärmarna. Så gjorde även Finland tidigare, och Autio säger att det bara ledde till strul.

– Det kommer för många åsikter, vilket leder till att den ursprungliga tanken grumlas och försämras. Det är blundern vi gjort under tidigare år och blundern som många kommer att upprepa även nu.

Norma Johns show har nu fått de sista toucherna med ljus och rökmaskiner installerade i flygeln. Vadslagningsfirmorna är fortsatt positivt inställa till Norma John och förutspår en finalplats.

Bara en låt inte på engelska

Den största förhandsfavoriten i tisdagens semifinal är Sveriges Robin Bengtsson, som uppträder med kostymklädda män som dansar på löpmattor och en låt som är ett nästan garanterat örhänge. Även Armeniens Artsvik med sin hypnotiska sångröst förutspås framgång. Hon har redan hunnit göra karriär i bland annat den ryska versionen av tv-programmet Voice.

Australien torde fortsätta på sin imponerande om än hittills korta bana i schlager-EM. Isaiah, 17, med aboriginskt ursprung, torde vinna både äldre och yngre hjärtan med sin charm.

Den enda semifinallåten som inte går på engelska är Portugals inslag. Salvador Sobral hoppade över de två första övningarna av hälsoskäl men hans smäktande ballad hör ändå till favoriterna i semifinalen.

Av med kjolen och låt flätorna leka

Ett av de mest iögonenfallande framträdandena på tisdag torde Montenegros Slavko Kalezic stå för, även om han inte ligger speciellt bra till bland vadslagarna. Publiken väntas reagera med applåder och hurrarop då han mitt under sin låt river av sin kjol och börjar dansa och låta sina flätade hårförlängningar vina genom luften.

Under söndagens presentation på den röda matten sade Kalezik att han tänker vara sig själv trogen och fira mångfalden i enlighet med tävlingens tema.

– Jag är stolt över att jag får göra det jag vill och förverkliga min artistiska vision här i Kiev.

Finland sjunde på scen

  • Semifinalen i Kiev börjar klockan tio på tisdagskvällen och sänds på Yles TV1.
  • Av de 18 tävlande går 10 vidare till finalen.
  • Finland uppträder som sjunde.
  • Finalplatserna bestäms genom en kombination av publikomröstning och internationella expertjuryer.