2011 var det första året kryptovalutor förekom i polisutredningar i Finland. Då registrerades bara 13 utredningar med kopplingar till dem. I fjol var fallen över 650.

Speciellt mycket ökade polisanmälda fall med samband till kryptovalutor från 2015 till 2016, då uppgången var 62 procent.

Fallen har ofta att göra med bedrägerier eller narkotika. Enligt CKP är det också vanligt att kryptovalutor används i samband med penningtvätt.

CKP säger att det finns skäl att misstänka att bruket av kryptovalutor i brottsligt syfte ökar eftersom valutorna överlag blivit en del av vardagen. Många internationella bolag godkänner dem som betalmedel och man kan också betala med bitcoin i till exempel många små butiker i Finland och i näthandeln. CKP bedömer att det finns tusentals finländare som åtminstone ibland använder kryptovalutor.

För brottslingar är den stora fördelen med kryptovalutorna anonymiteten de erbjuder. Det är mycket krångligt att reda ut vem som de facto äger till exempel en bitcoin.

Kryptovalutor är virtuella pengar som skapas i ett P2P-nätverk genom en process som ofta kallas mining. Värdet på valutan bestäms av efterfrågan och utbud och är inte bundet till värdet på till exempel fiatvalutor.