Det brinner vid Kappellbacksvägen. Släckningsarbetet tar hela dagen, uppger Räddningsverket. Rökutvecklingen är kraftig. Stäng fönster och ventilation, uppmanar Räddningsverket. Den gamla lågstadieskolan brann. För att få släckt branden måste Räddningsverket riva byggnaden. Orsaken till branden är inte fastslagen men det finns starka misstankar om att den är anlagd. Redan innan brandkåren var på plats strax efter klockan 5.30 på lördagsmorgonen hade det brunnit i flera timmar under golvet i den gamla skolan i Korsnäståget. Byggnaden totalförstördes.

Räddningsverket: Stanna inomhus!

Vivian Johansson -
Uppdaterad. En brand på Kapellbacksvägen i Korsnäståget i Vasa gör att de som bor nära byggnaden som brinner uppmanas stanna inomhus på grund av kraftig rökutveckling.

En byggnad på Kapellsbacksvägen i Korsnäståget började brinna på lördagsmorgonen. Byggnaden är den gamla lågstadieskolan, där rivningsarbete har pågått en längre tid. Räddningsverket fick larmet strax efter klockan 5.30.

- Det har antagligen brunnit många timmar, under golvet, innan vi kom hit, säger Riika Oravainen, jourhavande brandmästare.

Rökutvecklingen är kraftig så att de som bor nära området uppmanas att stanna inomhus. Räddningsverket uppmanar folk att undvika röken och vid behov stänga dörrar, fönster och luftkonditionering.

Inga personer är skadade.

Byggnaden som brinner började rivas nu i vår.

- Men nu river vi den för en annan orsak, säger Oravainen.

Brandkåren får inte branden släckt om de inte kommer åt brandhärden och den är under golvet.

Orsaken till branden är okänd.

- Men vi har starka misstankar att det är ofog, säger Oravainen.

Polisen utreder brandorsaken men det faktum att all el är avstängd i byggnaden tyder på att det är en eller flera personer som startat branden, säger Oravainen.

- Arbetet med branden tar nog hela dagen. Nu har vi också två grävmaskiner på plats.

Förutom enheterna från Vasa, är också brandkårerna från Kvevlax och Smedsby på plats.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Nyhetsbild
Inrikes

Antti Rinnes uppmaning till babytalko väckte kritik

Babytalkot som SDP:s ordförande Antti Rinne uppmanade finländarna till på onsdagen möttes genast av hård kritik på sociala medier. Också riksdagsledamöter, även inom det egna partiet och partiets ungdomsförbund, risade hans ordval.

Mest läst senaste veckan