Mitt i rummet står ett bås där alla vill komma in. Alla som står och köar stirrar på sina smarttelefoner medan de väntar i en kvart, en halv timme eller längre.

Sådant var det på Helsingfors konstmuseum HAM i vintras då japanska Yayoi Kusama hade sin utställning. Utställningen visade sig vara en otrolig succé på de sociala medierna. De färggranna prickiga installationerna såg roliga ut i bakgrunden på en selfie.

Kusama-bilderna blev säsongens stora hit och ett obligatoriskt inlägg för många.

Museer och konstgallerier har alltid varit platser där man visat upp sig. Nu har de också blivit arenor för självporträttering. Selfiefotografer är välkomna museigäster eftersom deras inlägg ger utställningarna synlighet. Gratis.

FNB frågade bland annat HAM, Kiasma och Nationalmuseet, som upprätthåller elva olika museer runt om i landet, hur de förhåller sig till selfiefotografer. Alla de intervjuade museerna uppger att de förhåller sig antingen positiva eller neutrala till selfies.

– Vi strävar efter att det är tillåtet att fotografera i hela lokalen, säger direktör Maija Tanninen-Mattila på HAM.

– Vi informerar öppet om att det är tillåtet, och till och med önskvärt. Trots det har vi inga specifika punkter för att ta selfies.

Riikka Harjula är expert på sociala medier vid vetenskapscentralen och museet Luuppi i Uleåborg, som har nio olika utställningslokaler. Hon uppger att en del utställningar har särskilda platser för selfies och att Luuppi även ordnat tävlingar på sociala medier.

– Engagemanget via sociala medier är ett utmärkt sätt att nå ut till nya målgrupper.

Inga klagomål

Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo uppger att fotografering i allmänhet är tillåtet. Informatören och amanuensen Selina Kiiskinen specificerar att de alltid ber om konstnärens tillstånd.

– Fotograferandet har inte varit störande eller överflödigt. Vi har inte fått några negativa kommentarer om det.

De övriga museerna som FNB intervjuat stämmer in, de har inte fått några klagomål.

Kiasma ordnade nyligen evenemanget Instawalk där instagrammarnas behov beaktades. Museet har endast ett bekymmer.

– Tidvis är vi tvungna att försäkra oss om att konstverken inte tar skada, säger kommunikationschef Piia Laita.

Selfies bygger självbilden

– Det kanske ligger en tanke om den egna kulturella bildningen i det, säger marknadsföringskoordinatorn Sari Häkkinen på Nationalmuseet om selfietrenden.

Selina Kiiskinen håller med.

– Flödet av egenporträtt och att posera är säkerligen betydande sätt att bygga upp identiteten och den ideala självbilden.

Så här blir du en perfekt museigäst och selfiefotograf

  • Det är ofta förbjudet att använda blixt på museum även om övrig fotografering kanske är tillåtet.
  • Använd museets hashtaggar om du delar en bild på sociala medier. På så sätt kan även museet hitta din bild i flödet.
  • Uppge konstverkets och konstnärens namn i bildtexten. Du får gärna också nämna namnet på utställningen.
  • Med hjälp av bilden kan du också ge respons och framföra önskemål till museet. Majoriteten av museerna har också egna konton på sociala medier, som du kan nämna. Då får museet också en avisering om ditt inlägg.