Modell från Veikars. Låter det bekant? Sofia Öster blev tvåa i Finlands Top Model, "Suomen huippumalli haussa" och kommer från samma lilla by med cirka 300 invånare.

Vad är det med vattnet i Veikars?

– Jag vet inte! Jag känner inte Sofia alls men jag kan ha sett henne någon gång, säger Tara Saarela.

13-åriga Tara Saarela har plockats upp av modellagenturen Pariss Models i Seinäjoki och är en av agenturens fyra representanter som ska åka till Paris 29 maj på European Model Showcase. Där får modeller från hela världen chansen att visa vad de går för inför modellagenter på kontinenten. Saarela hoppas att någon agent blir intresserad och vill fortsätta jobba med henne.

– Det känns spännande men jag har hört att det inte är superstort, inte som IMTA, säger hon.

IMTA, International Modeling and Talent Association, ordnades i New York i fjol och Saarela var en av hundratals modeller som fick visa sin talang för de stora agenterna. Hon blev utvald att gå en visning på catwalk och många agenter visade intresse, bland annat en japansk agent.

– Men hon tyckte att jag var för ung och ville inte betala boende för både mig och min mamma, säger Saarela.

Saarela har alltså erfarenhet sin unga ålder till trots och hon har självförtroende, åtminstone när hon ställer sig på en modescen.

– Men jag kan få ångest om jag går inne i en butik och trivs egentligen bäst när jag är ensam.

Zoom

Tara Saarela rider gärna på fritiden. Foto: Studio Elite-Heikki Huuskonen/Jari Aura



Att Saarela hittat till modellbranschen har hon sin mormor att tacka för. Mormor fick nämligen syn på en annons i tidningen där agenturen i Seinäjoki sökte tjejer till sin modellskola. Det var via agenturen hon fick möjligheten att åka till New York på IMTA.

– Jag funderade en stund med mamma och vi kom fram till att vi måste ta chansen när den dök upp.

Saarela fyller 14 år 1 juni, alltså när hon befinner sig i Paris och hoppas på en födelsedagspresent i form av modelljobb. Och en modellkarriär är vad hon önskar sig också i ett längre perspektiv.

– Det vore toppen om någon erbjöd mig ett modelljobb. Jag drömmer om att ta mig ut i världen och se den.

Zoom

Här är Tara Saarelas sällskap från modellagenturen. Janika Seppälä, 24, från Ylivieska, Janita Leppäänranta, 17, från Isojoki och Verneri Hakkinen, 21, från Seinäjoki. Foto: Lorna Tracy/Miia Perkiö/Studio Elite-Heikki Huuskonen