Första perioden
Målchanser fanns det gott om i den första perioden av VM-finalen. Men målen lyste med sin frånvaro.

Sverige fick en bra målchans efter fem minuter då anfallaren William Nylander åkte igenom från vänster. Han stördes av backen Mike Matheson och skottet lämnade en del att önska. Matheson fick en utvisning för sina tilltag, men Sverige klarade inte av ta ledningen i powerplay, trots ett guldläge av Nylander.

Tre Kronor fick ännu en chans i powerplay men kanadensarna försvarade bra och gav inte de farliga svenska backarna skottlägen.

Periodens bästa läge tillföll anfallaren Matt Duchene. Kanadensaren åkte in mot Henrik Lundqvists mål i väntan på en retur, den kom och han rundade svensken med pucken. Avslutet dröjde ändå och Duchene tvingades åka runt målet och läget rann ut i sanden.

Backen Colton Parayko var även han nära att slå in en puck bakom Lundqvist, men svensken sträckte ut sitt vänstra ben och stod för en fin räddning.

Andra perioden
Kanada trissade upp tempot ytterligare i andra perioden och fick med sig ett powerplay tidigt. Under det numerära överläget prickade både backen Chris Lee och Colton Parayko stolpen.

Just efter överläget var i sin tur Ryan O'Reilly nära att fösa in en puck från närhåll. Mitch Marner och Travis Konecny hade även varsin chans innan halva perioden var spelad.

Sveriges bästa målchans kom under ett powerplay under andra halvan av perioden. Backen John Klingberg fick en diagonal passning i klubbladet av Nicklas Bäckström och drog pucken i stolpen.

Kanadas målchanser avlöste varandra under resten av perioden, men Sverige var närmast att göra mål. Backen Victor Hedman understödde anfallet och åkte in i mitten, fintade skott och passade till Gabriel Landeskog som sköt på direkten, men Calvin Pickard räddade.

Just innan periodens slut åkte Bäckström ut för sin andra tvåa för kvällen, men Kanada hann inte börja snurra upp det gulklädda försvaret innan Sverige slog till.

Joel Lundqvist förde in pucken i zon på en kontring och Hedman lyfte den på mål. Med en ordentlig studs överlistade pucken Pickard och Tre Kronor gick in i den tredje perioden med en 1–0-ledning.

Tredje perioden
Kanada kvitterade till 1–1 inom två minuter i tredje perioden. Elias Lindholms klubba var högt uppe, men träffade aldrig Travis Konecny i ansiktet. Konecny förstärkte situationen och Kanada fick chansen i powerplay. Den chansen tog Ryan O'Reilly vara på och slog in pucken.

Bägge lagen slog av på takten en aning och spelade lite mer försiktigt efter målet. Lindholm hade en ypperlig situation att ge Sverige ledningen mot slutet men efter att ha rundat Calvin Pickard i Kanadas mål kom han inte åt att avsluta.

I slutminuterna tänkte allt avgöras då Sverige fick spela powerplay med tre minuter kvar av perioden. Nära var det flertalet gånger men pucken ville inte gå in bakom Pickard.

O'Reilly var nära att avgöra finalen, men fick en snedträff framför mål med trettio sekunder kvar.

Finalen gick till förlängning och Kanada inledde förlängningen med spel med en man mer eftersom Sverige gjorde ett felbyte just innan periodens slut.

Förlängning
Målchanserna regnade tätt i förlängningen. Bägge lagen hade flertalet lägen, men Kanada hade det bästa.

Nate MacKinnon åkte in centralt, sköt och var nära att slå in sin retur från luften, men pucken gick några centimeter förbi målet.

Sveriges bästa läge kom då Marcus Kruger fick en bakåtpassning vid offensiva blå och han sköt skarpt. Pucken nuddade stolpen, men på utsidan.

Finalen avgjordes därför på straffar. Läs hur det gick i straffläggningen här.