Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. En av Stafettkarnevalens ordningsvakter ville få bort några barn som satt lutade mot ett tält – det var i sig fullt berättigat. Och ordningsvakten kunde ha gått ut och – på svenska – vänligt bett att de skulle flytta sig lite.

I stället går hon på insidan – ingen på utsidan kan veta att hon är ordningsvakt – och ropar "siirtäkää" samtidigt som hon lätt sparkar mot barnen på andra sidan tältduken.

Jag och kollegan gör som jag hoppas att alla andra vuxna skulle ha gjort: Vi säger ifrån. För det första säger vi att barnen kanske inte förstår, och att hon borde prata med dem på svenska. Till det var oförståelsen total.

För det andra påpekar vi det olämpliga i att sparka. Då riktas ilskan mot mig och jag får höra att hon minsann inte sparkade, utan "bara föste lite med foten".

Jag meddelade arrangörerna om vad vi hade sett och gjorde en uppdatering på min privata Facebooksida om incidenten.

Efter ett tag blir jag kontaktat av en av vaktbolagets representanter som vill ha en redogörelse för vad som hände. Det får hon och lite senare meddelar Stafettkarnevalen på sin webbplats att ordningsvakten har fått lämna sitt uppdrag på Albergastadion. Jag får personligen samma besked från arrangörshåll.
Allt verkar ha löst sig på bästa sätt.

Jag bedömer samtidigt att incidenten i sig själv inte har ett nyhetsvärde och tar beslut om att vi inte gör en nyhetsrapportering. Vårt agerande var inte som journalister. Syftet var att förhindra mer osakligt beteende under karnevalsdagen.

Svenska Yle gjorde en annan journalistisk bedömning och publicerade en nyhetstext.

Och nu blir det intressant.

Strax efter klockan 19 på lördagskvällen skickar Stafettkarnevalen ut ett pressmeddelande. Inget har hänt, som någon behöver bry sig om, kan det svårtolkade pressmeddelandet sammanfattas. Pressmeddelandet är undertecknat av karnevalens projektledare Jan-Erik Eklöf och organisationskommitténs ordförande Stefan Haglund. I pressmeddelandet hänvisas det till en anonym skola vars elever inte ska ha blivit "dåligt bemötta och allra minst sparkade på".

Nu uppstår frågorna: Hur kan de veta vem som satt vid tältet eller från vilken skola barnen var? Hur kan de ens ta reda på det eftersom de inte vet tidpunkten för incidenten?

Det är nämligen så att ingen från arrangörerna har varit i kontakt med oss två som var där. Vi vet för övrigt inte heller vilka barnen var.

Eklöf och Haglund dementerar alltså något som har bevittnats av två journalister, som har bekräftats på Stafettkarnevalens webbplats och som har fått vaktbolaget att ta bort en av sina anställda från Stafettkarnevalen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera:

Det är besvärligt att den här enskilda incidenten har fått all uppmärksamhet. Jag valde att ta med den i en kolumn där utgångspunkten var att förklara att det inte var en välarrangerad Stafettkarneval i Esbo. Det är nämligen ett problem om ordningsvakter inte kan svenska på Stafettkarnevalen, eller att funktionärer skrämmer barn.

Det är helhetsarrangemangen som var det stora problemet – och som arrangörerna borde fundera på. Incidenten med ordningsvaken löstes på ett bra sätt redan i lördags, fram tills att arrangörerna fick för sig att börja skicka ut märkligt formulerade dementier.

Den stora majoriteten på Alberga hade det bra, men för mycket blev också fel. Det tål att funderas på varför. Stafettkarnevalen skulle må bra av lite större ödmjukhet och lyhördhet hos de som leder massevenemanget.