Fredric Portin startade som tolfte man i jaktstarten, 3.05 efter täten. Han avbröt tävlingen i Lojo efter tre kontroller. I Yles direktsändning sade han att kroppen inte svarade och att han nu siktar på att få en bra träningsperiod fram till VM i månadsskiftet juni–juli.

Magne Dähli från Norge vann herrklassen efter ett starkt lyft. Han startade som 16:e man, 3.10 efter svensken Martin Regborn som gick ut först. Svenskarna William Lind och Emil Svensk blev tvåa och trea.

Bästa finländare blev 20-åringen Olli Ojanaho, som faktiskt startade samtidigt som Dähli. Ojanaho blev tolva, hans bästa placering hittills i karriären på den här nivån. Ojanho gick i mål drygt tre minuter efter Dähli.

– Placeringen var en överraskning, den är jag verkligt nöjd med. Jag var i fysiskt bra slag och tekniskt presterade jag på min egen grundnivå, säger Ojanaho i ett pressmeddelande från Finlands Orienteringsförbund.

I damklassen gick Sveriges dominant Tove Alexandersson upp och dirigerade i täten halvvägs in i loppet. Helena Jansson, Sverige, och Maja Alm, Danmark, hängde på men fick se sig besegrade med halvminuten.

Venla Harju plockade tre placeringar och blev bästa finländska med sin sjunde plats.

Kirsi Nurmi inledde starkt, men blev 47:e. Hon drog ner på farten efter att ha upptäckt att hon sprungit gafflingskontrollerna i fel ordning.

– Sprinten var mitt huvudmål här och där lyckades jag hyfsat, säger Nurmi som hoppas på att det räckte till för en plats i VM-laget.

Formen kan slipas ytterligare den kommande månaden.

– Jag vill gärna få till den sista biten fysiskt. Tekniskt har det sett bra ut hela våren, säger Nurmi.


Artikeln uppdaterad 28.5.2017 klockan 19.33 med Kirsi Nurmis kommentarer.