Han vill inte gå med på att det skulle pågå ett chicken race mellan den svenska regeringen och Nordea om resolutionsavgifter och kontorsflytt.

– Nej, jag upplever inget sådant, säger Löfven till TT under de nordiska statsministrarnas informella möte i norska Bergen.

Som finansministern säger han att ett besked om hur regeringen gör med den föreslagna höjningen av resolutionsavgiften för bankerna kommer i närtid, men kan inte ge något närmare besked än så.

På TT:s fråga om det spelar någon roll om Nordea väljer att flytta huvudkontoret eller inte, till Danmark eller Finland, säger han:

– Det är klart att vi helst vill att Nordea ska vara kvar men vi måste också ha finansieringsanordningar som gör att vi minskar riskerna. Vi har ju upptäckt några gånger hur allvarligt det kan bli om den finansiella sektorn brakar ihop nästan, det kan få enorma följder för landet och det är det vi måste bygga buffertar för.

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att det förstås vore bra om Nordea skulle välja Finland.

– Vi har sagt att vi är öppna för det men vi ger inte Nordea något specialerbjudande, säger Sipilä till TT.

Nordea: Inget beslut än

På måndagen gick rykten om att Nordea redan fattat beslut i frågan. Men koncernen bestred de här uppgifterna för nyhetsbyrån Reuters. Ett beslut har inte fattats och fattas inte heller på tisdag, meddelade Nordea.

Presschefen Petter Brunnberg ville inte säga när Nordeas styrelse möts nästa gång.