Den misstänkte för skotten är en 66-årig man från Illinois. Hans motiv är okänt.

– Gärningsmannen har nu avlidit av sina skador, sade president Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset med anledning av skottdådet.

Innan Scalises operation var han "på gott humör och talade med sin fru på telefon", meddelar kansliet i ett uttalande.

Minst en kongressanställd ska ha skjutits i bröstet och två poliser träffades vid skottdådet på onsdagsmorgonen lokal tid i staden Alexandria, strax söder om Washington DC. Polisen i Alexandria skriver på Twitter att fyra personer exklusive den misstänkte gärningsmannen fått "medicinsk transport" till sjukhus. Flera poliskällor uppger för amerikanska medier att den misstänkte gärningsmannen är 66 år och kommer från delstaten Illinois.

"Uppoffring för demokratin"

President Donald Trump, som fyllde 71 år på onsdagen, är "djupt sorgsen" över det inträffade och har ställt in dagens engagemang. Under presidentens uttalande i Vita huset efter dådet hoppades han på ett snabbt tillfrisknande för alla de skadade. Han vände sig särskilt till Steve Scalise:

– Amerika ber för dig, sade Trump.

Han hyllade också polisens insats i samband med skottdådet.

– Vi står upp tillsammans för det gemensamma goda.

Den 51-årige Scalise är från Louisiana. Hans parti Republikanerna har majoritet i representanthuset. Där är han majoritetsinpiskare och därmed den tredje högst rankade republikanen i representanthuset – efter talman Paul Ryan och majoritetsledare Kevin McCarthy.

Scalise uppges ha träffats i höften och skadorna ska inte vara livshotande. Trump beskriver Scalise som "en sann vän och patriot" i ett inlägg på Twitter, där han säger att Scalise är allvarligt skadad "men kommer att bli helt återställd".

Polis redan där

Mellan 15 och 25 kongressledamöter ska ha varit vid idrottsplatsen där kongresslaget tränade inför en välgörenhetsmatch.

Eftersom viktiga politiker deltog i träningen fanns poliser från den amerikanska federala polismyndigheten US Capitol Police redan på plats för skydd.

Dessa poliser blev de första att besvara elden. Strax därpå anslöt lokala poliser sedan larmet gått klockan 07.09 lokal tid. Ingen av de skadade poliserna riskerar livet, meddelade polisen vid en pressträff. Där framkom också att FBI tar över utredningen i samarbete med andra polismyndigheter.

– Det är för tidigt i utredningen att tala om terrorism eller om politikerna var utvalda mål, sade FBI-agenten Tim Slater.

Han poängterade att gärningsmannens motiv hittills är oklart.

"En vit man"

Alabamapolitikern Mo Brooks, säger till CNN att han stod på planen när en skytt som "såg ut att vara en vit man" utan ett ord öppnade eld.

– Vapnet var halvautomatiskt. Han fortsatte att skjuta mot olika människor. Du kan föreställa dig, alla på planen skingrades, berättar han för tv-kanalen.

Brooks ska ha använt sitt bälte för att stoppa blödningen på en av de träffade. (FNB–TT–Tina Magnergård Bjers/Lars Pedersen)

De leder republikanerna i representanthuset

  • Republikanerna har i dag majoriteten i representanthuset med 233 av de 435 ledamöterna. Här är partiets ledning i kammaren:
  • Talmannen: Det högsta ämbetet i kongressen, nummer tre i "successionsordningen" till Vita huset efter vicepresidenten. Posten innehas av Wisconsinpolitikern Paul Ryan.
  • Majoritetsledaren: Den som sköter mycket av det dagliga arbetet i kammaren och försöker skapa konsensus bakom exempelvis lagförslag. Posten innehas av Kalifornienpolitikern Kevin McCarthy.
  • Majoritetsinpiskare: Den som bland annat ser till att partikamraterna röstar och röstar "rätt" i kammaren. Posten innehas av Louisianapolitikern Steve Scalise.
  • Ordföranden i Republikanernas partigrupp: Organiserar alla republikaner i representanthuset, håller regelbundna möten och informerar. Posten innehas av Oregonpolitikern Cathy McMorris Rodgers.
  • Källa: House.gov, Kongressens informationssajt Conginst.org (FNB–TT)