Finland har ändå chansen att gå till slutspel på andranivån genom en bra prestation i Egypten i helgen

Passaren Eemi Tervaportti är relativt nöjd med insatsen hittills.

– Vi har försökt höja nivån för varje match och lyckades med det ganska bra i vår hemmaturnering. Vi bättrade på rejält jämfört med den första turneringen, säger Tervaportti.

Han fyller 28 år i juli och har hittills varit proffs i Belgien, Frankrike och Turkiet. Nästa säsong ska han spela i den högklassiga polska ligan, men under sommaren är det bara landslaget som gäller.

– Servarna är den största enskilda detaljen som vi måste förbättra, säger Tervaportti efter två turneringar i världsligan.

Efter en svag insats i säsongens första turnering i Sydkorea vann Finland mot både Slovakien och Kina i Helsingfors. Den sista hemmamatchen mot Australien slutade med en 1–3-förlust.

I Egypten står förutom värdlandet även Portugal och Slovenien för motståndet. Slovenien fanns på plats även i Sydkorea och besegrade Finland med 3–1.

– Slovenien har ett bra gäng, men de är fullt möjliga att besegra. De andra är inte heller några omöjliga lag, säger Tervaportti.

Turister varnas i allmänhet för bakterier i maten och dricksvattnet i Egypten, men det bekymrar inte Tervaportti nämnvärt.

– Egypten är i största allmänhet ett ganska spännande land. Det blir alltid små överraskningar, men utgående från tidigare erfarenheter klarar vi av att förbereda oss på det. Någon kan få lite magproblem.

Under VM-kvalet i maj spelade rutinerade Mikko Esko en del av matcherna i egenskap av andra passare. Under de två första turneringarna i världsligan fanns Niko Haapakoski med i truppen, men Tervaportti spelade alla matcher från början till slut.

– Det påverkar inte mitt spel. Jag gör alltid bara mitt bästa på planen för egen del, säger Tervaportti.

Världsligan i volleyboll

  • Finland möter Portugal, Slovenien och Egypten i Kairo fredag-söndag.
  • Finland ligger åtta av tolv lag på andranivån av världsligan efter att ha samlat sju poäng på sex matcher.
  •  Efter turneringen i Egypten går de fyra bästa går till en finalturnering som spelas i Australien den 24–25 juni.
  • Finlands lag i Egypten: Niko Haapakoski, Jan Helenius, Miki Jauhiainen, Lauri Kerminen, Eemeli Kouki, Elviss Krastins, Peetu Mäkinen, Eetu Pennanen, Henrik Porkka, Antti Ropponen, Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Urpo Sivula, Eemi Tervaportti.
  • Förbundskapten: Tuomas Sammelvuo.