NyhetsbildZoom
Den brittiska flaggan är i fokus i Bryssel. Foto: AFP PHOTO/Lehtikuva

Nu börjar brexit på förhandlingsbordet

FNB-TT -
Nästan exakt ett år efter Storbritanniens folkomröstning om att lämna EU har förhandlingarna om utträdet nu dragit i gång.

– Vi vill att båda sidor ska komma starka och välmående ur det här, lovar britternas brexitminister David Davis.

Trots att osäkerheten fortfarande är stor kring vilket stöd premiärminister Theresa May egentligen har för sin regering efter nyvalet den 8 juni så inleds nu ändå de formella brexitförhandlingarna.

Klockan 11 lokal tid välkomnade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier brexitminister David Davis i EU-kommissionens Berlaymont-skyskrapa i centrala Bryssel.

Barnier sade att han hoppas kunna färdigställa en tidtabell för de fortsatta förhandlingarna redan under den första dagen, rapporterar Reuters. Hans brittiske motpart lovade samtal i en positiv och konstruktiv anda och sade att han vill ha ett "starkt och speciellt partnerskap" med EU efter brexit, enligt AFP.

Barska varningar

– Förhandlingsinledningen . . . kommer att fokusera på frågor kring medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen, den nordirländska gränsen och andra separationsfrågor, meddelade EU-kommissionen i förra veckan.

Först och främst ska ändå parterna reda ut detaljerna i exakt hur förhandlingarna ska gå till. Stöd väntas för EU:s förslag om "fyraveckorscykler", där man först förbereder sig i en vecka och sedan byter dokument med varandra före de verkliga förhandlingarna – som slutligen följs av en veckas "återrapportering".

Från brittisk sida har barska varningar om att landet kan tänka sig att lämna förhandlingarna utan färdig överenskommelse varvats med löften om fortsatt samarbete.

Det sista är det som David Davis fokuserar på i ett förhandsutskick från den brittiska regeringen om vad han väntas säga.

"Utan dess like i historien"

– Vi vill att båda sidor ska komma starka och välmående ut ur det här, kapabla att se de europeiska värderingar vi delar, leda världen och visa vår avsikt att skydda våra medborgares säkerhet, säger Davis i utskicket.

– Och även om vägen framför oss är lång är målet tydligt: ett djupgående och speciellt partnerskap mellan Storbritannien och EU, en uppgörelse utan dess like i historien. Jag ser fram emot att börja arbeta för den nya framtiden i dag, säger brexitministern.

Förhandlingarna i Bryssel

  • Här är schemat för måndagens inledande brexitförhandlingar i Bryssel (lokal tid):
  • Kl 11: Inledningssession med Michel Barnier och David Davis samt tjänstemän.
  • Kl 12.30: Arbetslunch mellan Barnier och Davis.
  • Kl 14–16.30: Möte i arbetsgrupper.
  • Kl 16.30: Koordinatorsmöte mellan EU:s biträdande förhandlingschef Sabine Weyand och brittiske statssekreteraren Olly Robbins.
  • Kl 17.30: Avslutningssession med Barnier och Davis.
  • Kl 18.30 (cirka): Presskonferens med Barnier och Davis.
  • Källa: EU-kommissionen

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan