NyhetsbildZoom
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Francois Mori

Forskare: Det låga valdeltagandet i franska valet kan bli ett problem

FNB -
Det låga valdeltagandet i Frankrike är problematiskt ur demokratisynvinkel, säger Laura Parkkinen, forskare vid Turun yliopisto till FNB. Valdeltagandet i parlamentsvalet var under 44 procent, vilket är mindre än på årtionden.

President Emmanuel Macron och hans parti La république en marche tog en överväldigande seger i valet. Partiet får 351 av parlamentets 577 platser tillsammans med liberala allianspartnern MoDem.

Det här innebär att Macron kan gå vidare med sina reformer.

Trots den klara majoriteten kan reformerna stöta på problem om medborgarna aktiverar sig mot dem, varnar Parkkinen.

– Vi får se hur det ekonomiska och sociala läget utvecklar sig i Frankrike. Nyckelfrågan är om Macron lyckas förbättra sysselsättningen, säger Parkkinen.

Svårt för gamla partier

Parkkinen tror att det låga valdeltagandet kan förklaras med att väljarna är trötta efter allt röstande. Först var det presidentval i två omgångar och nu också parlamentsval i två omgångar.

Särskilt de gamla maktpartierna lyckades inte locka väljarna till valurnorna. Den största förloraren Socialisterna fick endast 29 mandat, mot tidigare över 250 mandat.

Även Republikanerna förlorade platser i parlamentet, men de klarade sig bättre än Socialisterna. Republikanerna fick 131 mandat, då de tidigare hade över 200 mandat i nationalförsamlingen.

Valet var också en besvikelse för Marine Le Pens högernationalistiska parti Front National som fick nöja sig med åtta mandat då de hoppats på 15.

Macrons utmanare i presidentvalet Marine Le Pen invaldes dock. Hon säger att partiet har en viktig roll trots att det förlorade flera mandat.

– Vi är den enda kraften som motsätter sig att den franska samhällsmodellen, identiteten och hela Frankrike försvagas, säger Le Pen. (FNB–AFP)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan