NyhetsbildZoom
Jari Aarnio Foto: Lehtikuva /Markku Ulander

Uppgifter till FNB: Uppgifter om ett tiotal informatörer i Aarnios garage

FNB -
Dokumentation om cirka tio informatörer åt polisen har legat i garaget hos tidigare chefen för Helsingforspolisens narkotikarotel, Jari Aarnio, visar FNB:s uppgifter.

För en kriminell kan det vara en dödsdom att avslöjas som informatör, vilket innebär att oskyddad förvaring av uppgifter i värsta fall kan få ödesdigra följder.

Aarnio bekräftar uppgifterna om att det handlar om dokument från tiden innan den första utredningen om brott mot tjänsteplikt mot honom. Han vill dock inte ta ställning hur många personer dokumenten gäller. Aarnio säger att pappren hamnade i hans garage av misstag och som resultat av två flyttar.

– Allt förvarades sakligt i kassaskåp tills vi (polisen) flyttade till de tillfälliga lokalerna i Östra Böle. Vi lyckades inte flytta kassaskåpen till samma adress, så vi flyttade innehållet i dem separat.
Aarnio säger att poliser fick ta hem lösöre från den tillfälliga lokalen då polisen flyttade till den nya polisinrättningen i Böle. Det var i det sammanhanget han av misstag plockade med sig dokumenten om informatörerna.

– Ingen har kommit åt att se på pappren, säger Aarnio.

Utredningsledaren i Aarniofallen, Jukka Haavisto vill inte kommentera saken.

– Jag kommenterar inte i det här skedet. Naturligtvis måste man vara noggrann då man hanterar konfidentiellt material.
Haavisto vill inte heller säga något om den nästan klara utredningen om Helsingforspolisens informatörverksamhet. Utredningen handlar bland annat om narkotikapolisen haft registerförda informatörer.

Garaget nämns i domen

I domen mot Aarnio i december syftar rätten till dokument om polisinformatörer som hittats i garaget. Enligt domen minns Aarnio inte hur de hamnat där.

– Informatörregistret i Helsingfors började upplösas redan i slutet av 2007 då utredningen om tjänstebrott mot polisen inreddes. Efter det har pappren förvarats i en svart papplåda och Aarnio minns inte hur de hamnade hos honom. Jalusiskåpen han tog med sig hem från arbetsplatsen innehöll arbetsrelaterade papper och en svart mapp, står det i domen.

Helsingforspolisens icke-existerande informatörsregister väckte uppmärksamhet under rättegången. Trots bristen på register syftade narkotikapoliser upprepade gånger till informatörsverksamhet.
– Vi har inga informatörer som skulle ha gått med på att låta oss registrera dem, sade Helsingforspolisens informationschef Juha Hakola till FNB för cirka 3,5 år sedan.

Enligt uppgifter till FNB följer polisen numera en hemlig order från Polisstyrelsen som slår fast att man inte får träffa en informatör mer än fem gånger utan att registerföra hen.
Registerföringen slutade i samband med utredning

Tidigare biträdande chefen vid narkotikapolisen i Helsingfors sade under den senaste rättegången mot Aarnio att narkotikapolisen slutade registrera sina informatörer då Aarnio för första gången åtalades för tjänstebrott. De åtalen förkastades 2010.

Biträdande chefen säger att informatörerna började tycka att det var för riskabelt att låta sig registreras. Det är också Aarnios förklaring.
I domslutet står det att registret redan i åratal varit minimalt till både omfattning och uppgifter.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan