Allt var okej tills ett gäng började kräva salvadoranen Horacios familjeföretagarpappa på pengar. Situationen eskalerade och slutligen tvingades Horacio, 19, gå med i en kriminell organisation.

Familjen gick inte till polisen för att anmäla utpressningen: de litade inte på de korrumperade myndigheterna. Dessutom var de rädda för att de kriminella skulle hämnas.

Ett enda alternativ återstod: att fly.

Horacio och hans familj inledde en farlig färd från El Salvador via Guatemala och Mexiko till USA. Först tog de sig till Guatemala med buss. Där hittade de en människosmugglare som de kunde anlita.

Två dagar senare åkte de över gränsen till Mexiko, gömda i en skåpbil. Nu väntade flera dagar i stekheta långtradare och säkerhetshus. Familjen led av konstant hunger och törst.

– Vi kunde inte stanna. Kissa kunde vi endast om vi hade en flaska, berättar Horacio i El Salvador dit han slutligen tvingades återvända.

Om dagarna sov man, om nätterna fortsatte resan. Längs färden mutade man poliser.

– I varje hus fanns det folk från olika länder. Vi sov på smutsiga mattor bland en massa insekter.

Mirakelräddning

Någonstans i Mexiko kom en sten flygande in genom vindrutan. Plötsligt hade Horacio en revolver riktad mot huvudet. Hela följet misshandlades, rånades och tvingades in i en ny skåpbil som gasade iväg mot okänt mål.

Horacios familj räddades från kidnapparna genom osannolik tur. Bilen gick sönder och en polispatrull råkade komma till platsen. De schasade iväg kidnapparna, lät bli att överlämna familjen till migrationsmyndigheterna och gav skjuts till närmaste busstation. Horacio säger att de inte ens behövde muta poliserna.

Efter flera turer hittade de en ny researrangör. Färden fortsatte mot Monterrey och en del av biten fick de traska till fots. Sträckan var resans farligaste: narkotikakartellerna Los Zetas och Cartel del Golfo förde öppet krig i området.

– Vi fick armband och lösenord så att kartellen som våra smugglare skyddades av skulle känna igen oss.

Horacio såg sin far och lillebror för sista gången vid floden Rio Grande, på gränsen mellan Mexiko och USA. Fadern och brodern korsade floden först av alla. Ett par dagar senare följde Horacio, hans mamma och lillesyster efter, men en sheriff hittade dem genast efter att de kommit över gränsen.

Horacio var myndig så han skickades i fängelse. Den övriga familjen friades mot borgen. De väntar nu på asylbeslut som borde komma inom ett år.

I stället för att sitta i fängelse valde Horacio återlämning till El Salvador, landet han flytt från bara en och en halv månad tidigare.

– Jag kunde ha suttit i fängelse i flera månader till ingen nytta. Därför kom jag tillbaka, trots att jag var medveten om riskerna. Det är svårt att vara här ensam utan familjen.

Nu hoppas Horacio att hans föräldrar ska få asyl i USA – och att domaren ska ge även honom tillstånd att flytta.