Minst 123 människor har bränts till döds, uppger räddningstjänstchefen i Punjab, Rizwan Naseer, för tv-kanalen Geo.

Uppgifterna om antalet skadade varierar i pakistanska medier, från 40 till ett 100-tal. Många av dem har brännskador av allvarlig art, och dödssiffran väntas stiga.

Identifieringsarbetet kommer att bli mycket svårt eftersom kropparna är illa brända, säger Rizwan Naseer.

Tankbilen voltade och började brinna på en motorväg i närheten av staden Bahawalpur, drygt 60 mil söder om huvudstaden Islamabad. Enligt medier i Pakistan blev dödstalet så högt därför att människor rusade till för att försöka samla upp läckande bränsle från tankbilen. Ögonvittnen berättar om hur människor setts röka vid olycksplatsen.

Arméhelikoptrar har satts in för att transportera skadade till sjukhus. Det är brist på både vårdinrättningar och ambulanser i området, och man försöker ordna transporter till de svårast skadade.

– Vi gör vårt bästa för att rädda liv, säger en talesperson för den lokala regeringen i provinsen Punjab till tidningen The Nation.

Trafiken på vägen har letts om. Många pakistanier är på väg för att fira den muslimska högtiden id al-fitr, och vägsträckan mellan Bahawalpur och Lahore är livligt trafikerad. (FNB–TT)