Marina Kinnunen, chefsöverskötare vid Vasa sjukvårdsdistrikt, är den nya regionala förändringsledaren för vårdreformen i Österbotten.

Förändringsledarna fungerar som kontakt mellan statsmakten och den regionala beredningen för vårdreformen. Till uppgifterna hör bland annat att koordinera reformen i Österbotten enligt de nationella riktlinjerna. Kinnunen ser fram emot uppdraget att bygga upp en ny sorts service i Österbotten.

– Den kommande reformen är stor, men den innebär en utmärkt möjlighet att bygga fungerande och kvalitativa tjänster för invånarna i Österbotten, säger Kinnunen.

Sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga lämnar posten som förändringsledare på grund av att han relativt snart kommer att gå i pension.

– Vi har en flera år lång process med att ändra strukturerna framför oss. Det är viktigt att de personer som genomför arbetet i praktiken får vara med redan när man planerar och bygger, säger Göran Honga.
Det är inte bestämt när han går i pension, så tills vidare fortsätter han som sjukvårdsdistriktets direktör.

Zoom

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Göran Honga. Foto: Mikael Nybacka


Marina Kinnunen börjar som regional förändringsledare för vårdreformen i Österbotten den 1 juli. Vasa stads direktör för social- och hälsovårdssektorn Jukka Kentala fortsätter som förändringsledare tillsammans med Kinnunen. Bådas mandatperiod fortsätter fram till den 31 december. Den politiska ledningsgruppen för vårdreformen och förändringsledningsgruppen för landskapsreformen fattade beslutet om mandatperioderna vid sitt gemensamma möte den 20 juni 2017. Mandatperioden för förändringsledaren för landskapsreformen Varpu Rajaniemi har förlängts fram till den 31 mars 2018.

Mandatperioden för förändringsledarna förlängdes eftersom behandlingen av landskapslagarna har försenats i riksdagen.