– Sveriges policy är att inte betala lösesumma vid kidnappningar.

Det var Wallströms bestämda besked på måndagens pressträff om Johan Gustafssons frisläppande. Men enligt Magnus Ranstorp, terrorismforskare på svenska Försvarshögskolan som under lång tid studerat gisslansituationer, finns det skäl att ifrågasätta om utrikesministern berättade hela sanningen.

– Det är extremt ovanligt att någon släpps fri utan att det gjorts eftergifter. I majoriteten av alla fall där någon hållits av Aqim i Mali har det betalats ut en lösesumma, säger han.

Enligt Ranstorp är det vanligt att stater som officiellt inte betalar lösesummor ändå erbjuder ersättning eller fångväxling genom ombud.

– De höll sig till boken i går när de kommunicerade detta och gömde sig bakom policyn. När utrikesministern sade att Sverige inte betalar lösensumma borde man ha ställt frågan om någon annan stat eller entitet gjort eftergifter å Sveriges vägnar. Nu hopar sig frågorna eftersom man svävade på målet.

Kidnappad sedan 2011

  • Svenske Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, i Mali i november 2011.
  • Efter att ha släppts fri landade han på Stockholmsflygplatsen Arlanda på måndagen.
  • Sveriges regering har inte lämnat några detaljer om frisläppandet men har betonat att Sverige inte betalat lösensumma.