Experterna säger ytterligare att attacken utnyttjade en sårbarhet i operativsystemet Windows. Programvarubolaget Microsoft har försökt lösa problemet redan tidigare.

Attackerna började i Ryssland och Ukraina och spreds sedan vidare till övriga Europa och USA. Enligt Kommunikationsverket riktades attacken också mot Finland.

De första anmälningarna om attacken kom från banker i Ukraina och från den största flygplatsen i Kiev.

I Ryssland meddelade oljejätten Rosneft att bolaget drabbats av attacken. Rosneft uppgav att bolaget hoppas att attacken inte hör ihop med den pågående tvisten med konglomeratet Sistema.

Senare meddelade flera multinationella företag i Europa, bland dem det danska logistikföretaget Maersk, den brittiska reklamjätten WPP och det franska industriföretaget Saint-Gobain, att de utsatts för attacken. Också den amerikanska läkemedelsjätten Merck uppgav sig ha drabbats och i Australien utsattes en chokladfabrik för attacken.

Sabotageprogrammet Petya krypterar filer och kräver pengar av användaren för att låsa upp maskinen igen. Petya liknar sabotageprogrammet Wannacry som härjade i maj. Den smittade datorn startar om och kräver en lösesumma för de filer som programmet krypterat.

– Det lönar sig inte att betala några lösesummor. Det finns inga garantier alls på att man verkligen får tillbaka sina filer, säger teknologidirektören Juho Ranta på datasäkerhetsbolaget Second Nature Security.
Han anser att betalningarna endast uppmuntrar cyberbrottslingar till nya attacker.

Enligt Ranta avslöjar en så här omfattande cyberattack hur bristfälligt uppdaterade bolagens programvaror är på många håll.

Datasäkerhetsbolaget Cisco Talos uppskattar att det färska cyberviruset kan vara kopplat till ett ukrainskt dataprogram som har med beskattning att göra. På Microsoft uppger man i sin tur att utpressningsprogrammet utnyttjade flera olika tekniker.

– Ett av dem utnyttjar sättet som användes till att uppdatera Windows XP till Windows 10, säger bolaget till nyhetsbyrån AFP.

En del experter uppskattar att Petya inte får en lika stor effekt som Wannacry eftersom många sårbarheter som Wannacry utnyttjade har blivit fixade.

Wannacry infekterade över 200 000 datorer i 150 länder i maj.