Vaccinationstäckning och -skydd är aktuella och samhälleligt viktiga frågor som berör alla – och även i riksdagen finns ett behov av en grupp som främjar de frågorna. Det säger svenska riksdagsgruppens Veronica Rehn-Kivi, som i dag grundar en ny vaccinationsgrupp i riksdagen.

Gruppen kommer att fungera som ett parlamentariskt diskussionsforum som främjar den samhälleliga debatten om vaccinationsfrågor. Den kommer att ordna olika diskussionstillfällen och lyfta upp aktuella frågor om vaccin.

– Vacciner är ett täckande och kostnadseffektivt sätt att förebygga sjukdomar och främja hälsa. I samband med social- och hälsovårdsreformen måste vi se till att vaccinationstäckningen och vaccinationsskyddet både för barn och ungdomar och för den vuxna befolkningen är tillräcklig, säger Rehn-Kivi i ett pressmeddelande.

Gruppen är öppen för alla riksdagsgruppers representanter och består, förutom av ordförande Rehn-Kivi, av Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Merja Mäkisalo-Ropponen (SDP), Aino-Kaisa Pekonen (VF), Sari Raassina (Saml), Martti Talja (C) och Sari Tanus (KD).