Roy Mäki-Fränti har aldrig sett klassikern "Titanic". Han har satt i gång filmen fyra gånger men inte kommit ens nära slutet. Fast slutet bjuder ju inte heller på några överraskningar.

– Jag vet ju att båten sjunker, säger han.

Annars har han inga problem att se på film. Tvärtom, det är ett stort intresse som han delar med sina vänner Tomas Esselström och Johannes Björkqvist. De tre Vasaborna har därför startat podden "Goa rullar" där de diskuterar just film och tv-serier. Diskuterar ja, dissekerar nej. Det är inte fråga om filmanalys in i minsta beståndsdel.

– Vi utger oss inte för att vara några filmexperter och vi ägnar varje ämne max fem, tio minuter per avsnitt, säger Björkqvist.

Killarna har bred filmsmak och ser på filmer i de flesta genrer. Men Björkqvist är bestämd och vet vad han vill se för typ av film.

– Jag vill bara se bra filmer. Jag lägger inte tid på sådant som är dåligt. De måste ha hög poäng på Imdb (Internet movie database, den största filmdatabasen på nätet, reds.anm.).

Men vad som är bra är en smaksak och killarna är inte alltid överens. I podden stryker de inte bara varandra medhårs och håller med varandra om sin goda smak.

– Vi brukar ge varandra tips på filmer som de andra inte sett. Men vi är inte riktigt lika bra på det här med säljsnack, säger Mäki-Fränti.

– Nej, av någon anledning lyckas jag inte övertyga dem om mina filmtips, säger Björkqvist.

Podden avhandlar både välkända och mindre kända filmer och tv-serier. Så kallade "spoilers" förekommer, men då gäller det filmer som varit omtalade. De mindre kända vill poddmakarna låta lyssnarna själva få uppleva, utan att veta hur filmen slutar.

Hur har podden påverkat ert filmtittande?

– Jag har börjat titta på mycket mer film och tv-serier sedan vi började, säger Mäki-Fränti.

– Jag tänkte aldrig se på "House of Cards". Men nu har jag gett serien en andra chans och kunde inte sluta titta. Jag såg sju avsnitt på raken, säger Björkqvist.

Dynamiken mellan Björkqvist, Esselström och Mäki-Fränti har växt fram under poddens gång. De känner alla varandra sedan tidigare men de har ju aldrig gjort en podd tillsammans förut.

– Till en början visste vi inte exakt vad vi ville med podden, men nu har den formats till något bra. De senaste avsnitten är de bästa vi gjort, säger Mäki-Fränti.



Podden utkommer varje tisdag och finns exempelvis på Soundcloud.

Goa rullar-trion ger sina bästa film- och serietips och vilka snacks som passar bäst till.

Johannes:

1. "Vi hade i alla fall tur med vädret" (1980) – Denna rulle passar perfekt till en av sommarens sämre dagar. Har ni haft en semester som inte gick som planerat så blir du alltid på bättre humör av denna svenska klassiker.

2. "House of Cards" – Denna serie passar perfekt även den till sommaren. Varningen här är väl att om vädret blir varmt och skönt så kan timmarna ändå försvinna framför dumburken i och med att serier är suverän.

3. "The Usual Suspects" (1995) – En av de bästa filmerna någonsin. Kaffekoppen blir sig aldrig lik efter denna film.

Snackstips: Mahattanchips och två american-dipp.

Roy:

1. "All is Lost" (2013) – Robert Redford blir skeppsbruten och lär ut matnyttig information för alla som råkar ut för missöden till sjöss.

2. "Kings of Summer" (2013) – Tre småsnubbar tar sig an ett riktigt sommaräventyr. Rym hemifrån, bygg ett bo i skogen och överlev.

3. "Captain Fantastic" (2016) – En storfamilj som bor bortom alla bekvämligheter tvingas tillbaka in i samhället. Vad händer när pappan febrilt försöker överföra sina naturnära värderingar på barnen som fått smak för det bekväma?

Snackstips: Lufttorkad mango.

Tomas:

1. "SOS - En segelsällskapsresa" (1988) – Alla tiders bästa sommarfilm. Stig-Helmer Olsson ska fira midsommar i lugn och ro hos mamma men efter en blöt kväll på maskerad hamnar Stig-Helmer och hans goda vän Ole på ett ofrivilligt äventyr i Stockholms skärgård bland svanar och finansmän.

2. "Sunes Sommar" (1993) – Inget snack om att denna film hör hemma på en sommarlista. Rolig både för barn och vuxna.

3. "Göta Kanal eller vem drog ur proppen" (1981) – Klassisk svensk humor som alltid funkar en regnig sommarkväll.

Snackstips: Taffels ranchchips med broadway-dipp.