En ny jätte inom arbetspensionsförsäkringsbranschen i Finland håller på att bildas. Det är bolagen Etera och Ilmarinen som meddelade om sina avsikter att fusioneras på torsdagen.

Det nya bolaget ska inleda sin verksamhet från och med början av nästa år. Ilmarinen blir i och med detta den största aktören inom arbetspensionsbranschen i Finland, före den nuvarande förstaplatsinnehavaren Varma.

Det nya bolaget kommer att sköta sammanlagt över 1,1 miljoner finländares pensionsskydd. Det rör sig alltså om en betydande andel finländare. Enligt bolagen är det totala antalet försäkrade över 675 000 och antalet pensionstagare 460 000 efter fusionen. Mätt i premieinkomst kommer bolagets marknadsandel att vara 37 procent.

Det sammanslagna bolagets pensionstillgångar kommer att uppgå till över 44 miljarder euro.

I och med fusionen flyttas Eteras kunder över till Ilmarinen. Enligt bolagen fortsätter försäkringarna och pensionsbetalningarna normalt och sammanslagningen kräver inga åtgärder av kunderna.

Stora besparingar

Enligt nuvarande uppskattning kan man genom fusionen uppnå en årlig besparing på minst 20 miljoner euro i omkostnader från och med år 2020. Dessutom ska en motsvarande summa sparas in i investeringsverksamheten.

– Vårt mål är att vara Finlands mest kostnadseffektiva och attraktiva arbetspensionsbolag. Vi kan erbjuda de nuvarande kunderna i bägge bolagen ett allt bättre och mångsidigare servicekoncept som utgår från kundernas behov samt större kundåterbäringar, säger Ilmarinens verkställande direktör Timo Ritakallio i ett pressmeddelande.

Ritakallio ska fortsätta som vd för det nya bolaget. Stefan Björkman som är Eteras nuvarande vd blir biträdande vd. Eventuella ändringar i organisationen förbereds senare.

Fusionen måste ännu godkännas av myndigheterna och vid bolagens bolagsstämmor.