Framtiden ser ändå lovande ut. I Tyskland anlägger man årligen flera miljoner kvadratmeter gröna tak.

– Ett grönt tak är en mångsidig investering med flera fördelar. Man ska inte se det enbart som en utgift, säger generalsekreterare Seppo Närhi på Grönmiljöförbundet.

Han tror att det inom de närmaste åren blir lättare att anlägga gröna tak. Förhållandena har redan förändrats.

– Branschen har fått mer planerare och andra aktörer som levererar byggmaterial och växter samt takbyggare. Det har också kommit anvisningar om planering och vård.

Flera orsaker bromsar utvecklingen: brist på kunskap och mod samt rädsla för höga kostnader.

Närhi tycker man borde ta med gröna tak i stadsplaneringen.

– Åtminstone i huvudstadskommunerna främjar man redan gröna tak.

Tegelkross duger som växtbädd

Forskare på Helsingfors universitet uppger att nyttan överstiger kostnaderna. Det finns ett behov av dem, för gröna tak binder vatten och minskar översvämningar i städer när extrema väderfenomenen ökar.

Forskarna har anlagt testtak på flera ställen i landet. Som växtbädd har man testat bland annat tegelkross. I de olika underlagen har man blandat olika ämnen såsom kompost eller flis. Målet är att hitta billiga växtunderlag.

Forskarna har redan kommit fram till att gröna tak effektiv binder regnvatten och att de har många organismer. Samtidigt har man konstaterat att de gröna taken kan släppa näringsämnen ut i miljön. Dessutom har en del bäddmaterial såsom lecakulor ett dåligt miljöavtryck.

– Därför ska man fundera ordentligt på vilka material som används och vad som händer med vattnet som lämnar taket, säger docenten i miljövetenskap Susanna Lehvävirta, som driver projektet Den femte dimensionen vid Helsingfors universitet.

Vattenskador gör att många tvekar

På Tammerfors tekniska universitets kampusarena finns ett ståtlig grönt tak. Studeranden Teijo Juntunen och forskaren Niko Järvelä är ofta uppe på taket. De tycker det är skönt att vila ögonen på.

– I Emil i Lönneberga fanns ett grönt tak där till och med kossan var uppe och åt, säger Juntunen med ett leende.

Rädslan för vattenskador är en av orsakerna till att många tvekar med gröna tak i Finland. Men Juntunen och Järvela litar på att vattenisoleringen fungerar och är korrekt gjord.

Däremot undrar Järvelä om gröna tak verkligen är så effektiva mot översvämningar i städer. Han tror att det borde finnas ganska många gröna tak för att de effektiv skulle binda häftiga hällregn.

Susanna Lehvävirta vid Helsingfors universitet intygar ändå att gröna tak som planerats väl är mycket effektiva på att hålla regnvatten.

Gör ditt eget gröna tak

  • Gröna tak är nyttiga i synnerhet i städerna.
  • De minskar fenomenet med urbana värmeöar, de isolerar, skyddar taket, erbjuder en charmig omgivning och erbjuder livsmiljö till växter och djur.
  • Man kan också odla ätbara växter på taket.
  • Innan man anlägger ett grönt tak ska man se till att vattenisoleringen, bärkraften, vid behov lutningen och hållfastheten mot rötter är i skick.
  • Man kan själv anlägga ett litet gröntak på en lagerbyggnad eller på sommarstugan.
  • Materialleverantörerna har anvisningar om bland annat växtunderlag.
  • Mossa är den lättaste takväxten, ängsväxter kräver lite stadigare grund och växtbädd.
  • På portalen vieraslaji.fi finns information om främmande arter i Finland och det lönar sig att kolla där så man inte av misstag använder växter som breder ut sig explosionsartat. Informationen finns delvis på svenska. Där finns också en förteckning över lämpliga växter för gröna tak.
  •  Stora gröna tak har anlagts till exempel på köpcentrumen Dixi och Porttipuisto i Vanda och på Uleåborgs avfallshanteringscentral.
  • Källor: Helsingfors universitet, Grönmiljöförbundet