Näringslivets delegation förbereder enligt Niinistö en valdebatt som ska hållas i slutet av oktober.

Centerns presidentkandidat Matti Vanhanen kritiserade Niinistö på tisdagen för att han tidigare meddelat att han inte deltar i valdebatter förrän efter självständighetsdagen. Den sena starten ansåg Vanhanen att är problematisk ur demokratins synvinkel.

– Om vi började debattera redan nu skulle vi hinna ha hundratals valdebatter. Jag tror att folk då skulle hinna bli uttråkade före valdagen, sade Niinistö till journalister på Finlandsarenan i Björneborg på onsdagen.

– Jag ska nog vara med, naturligtvis, betydligt mer än vad sittande presidenter i motsvarande situation har varit tidigare, lovade Niinistö.

Den första omgången i presidentvalet ska ordnas i slutet av januari. En eventuell andra omgång infaller två veckor senare, i februari.

– Om den inledande debatten som arrangeras av Näringslivets delegation blir av blir det en rekordlång tid för valdebatter. Vi hinner dra runt på olika paneler i omkring tre månader, sade Niinistö.

Niinistö påpekade att två månader räckte för valdebatterna till exempel inför riksdagsvalet 2015.

Ännu inte officiell kandidat

President Niinistö förvånade sig över Vanhanens kritik och påminde om att Vanhanen själv, då han var statsminister 2005, tillsammans med president Tarja Halonen framförde önskemålet att valdebatterna inleds först knappt två månader före valet. Då ordnades den första debatten i slutet av november, enligt Niinistö.

Han påpekade också att han inte är en officiell presidentkandidat förrän Justitieministeriet har godkänt de 20 000 anhängarkort som undertecknats av hans sympatisörer.

Niinistö sade att han inte alls deltar i insamlingen av anhängarkorten och bedriver därmed inte heller ännu någon kampanj för att bli omvald.

Inte överlappande val

Niinistö ser det inte som beklagligt att landskapsvalet inte ordnas samtidigt med presidentvalet i januari, vilket regeringen meddelade förra veckan. Landskapsvalet skjuts fram till oktober 2018.

– Kanske situationen blir lite klarare av att vi inte har två olika val samtidigt.

Niinistö sade att han hoppas att den uppskjutna vårdreformen gör att man nu når ett sådant slutresultat som också kan genomföras.

– Nu har det irrats hit och dit ett bra tag i de här frågorna.