Tatuerade ögonbryn. Vad ser du framför dig? Kanske ett par blånande streck ovanför ögonen? Det är skräckexemplet. Men det finns andra metoder att fixa ögonbrynen på – med ett mer naturligt resultat. Microblading har seglat upp på kosmetikahimlen och blivit en efterfrågad metod. Det är en semipermanent behandling som varar i uppemot ett till tre år, beroende på hudtyp.

Kosmetologen Rosanna Elfving i Vasa har gått en kurs och blivit certifierad i microblading. I juni startade hon ett eget kosmetikföretag och erbjuder just den här metoden.

Förenklat sker microblading-behandlingen i tre steg. Först ritar Elfving upp ögonbrynen.

– Jag mäter upp brynet med linjal och det här skedet tar mest tid. Ögonbrynen måste passa ansiktet. Alla ansikten är unika och jag kan inte använda en mall till alla.

När formen är klar är det dags för färgen. Efter att ha bedövat huden fyller Elfving i ögonbrynet och använder ett verktyg som nästan ser ut som en fin pensel med väldigt tunna nålar. Med dem tatuerar hon hårstrån i brynet.

Det sista steget tas ungefär fyra veckor senare när huden har läkt. Då fyller Elfving i där det eventuellt har bleknat och justerar färgen.

– Under tiden mellan första och andra besöket behöver man inte gömma sig från omvärlden. Huden kan vara lite röd men annars är det ingen fara.

Zoom

Så här kan ögonbrynen se ut före och efter behandlingen. Foto: Privat



Elfving rekommenderar att man sedan fyller i ögonbrynen en gång per år för att behålla färgen och formen. Och ögonbrynen behöver också plockas under tiden.

Det finns ingen myndighet i Finland som bevakar skönhetsbranschen och tillhandahåller licenser. Om en kund är missnöjd med behandlingen rekommenderas kunden ta kontakt med den som utfört behandlingen för att komma överens om en åtgärd eller rimlig ersättning. Fungerar inte det ska man göra en skriftlig reklamation och om det inte hjälper vända sig till Konsumentrådgivningen.

– Skönhetsbranschen är ingen problembransch om man ser till vår statistik. Men det lönar sig för kunden att göra research och exempelvis besöka salongen först för att bedöma om det verkar vara ett professionellt ställe, säger Raija Marttala, konsumenträttsrådgivare.

Det håller Rosanna Elfving med om.

– Jag tycker att alla som funderar på microblading ska kolla upp att kosmetologen är certifierad. Man kan också se på före- och efterbilder och höra sig för efter referenser, säger Rosanna Elfving.

Har sin hobby som jobb

  • Rosanna Elfving är 24 år och bor i Vasa.
  • Har studerat kosmetologi i Helsingfors.
  • Har gått kurs i microblading i Stockholm.
  • Har sin salong i Gamla Vasa.