– En svensk dam blev bötfälld med 10 000 euro för ett köp av en handväska, säger Jolanda Girzl vid Konsument Europa.

Konsument Europa varnar svenska turister för att köpa billiga piratkopior av lyxartiklar och märkesprodukter under semestern. Lagen varierar från land till land och det som kan vara tillåtet i ett land, kan ge höga böter i ett annat.

I Italien finns stränga lagar som ska skydda varumärken "made in Italy". En oförsiktig konsument kan få böter på 10 000 euro för köp av varor med misstänkt ursprung. Det handlar då om italienska märken som Gucci, Prada och Armani.

Böter för solglasögon

– Elever i en svensk skolklass straffades med 3 000 euro i böter för köp av falska skärp och solglasögon, säger Jolanda Girzl vid Konsument Europa.

I Nederländerna kan man få böta om man har köpt fler än tre piratkopierade artiklar. Det spelar ingen roll om det är för privat bruk eller för vidareförsäljning.

– Ett par bötfälldes för varor de köpt i Thailand. De hade för många piratkopierade produkter i bagaget och fastnade i tullen när de mellanlandade på en nederländsk flygplats. De hjälpte inte att förklara att de skulle vidare till Sverige, berättar Jolanda Girzl.

Lämna handväskan hemma

I Frankrike kan det i grova fall leda till fängelse att inneha plagierade varor även om risken är väldigt liten. Sedan lagen som bland annat reglerar innehav av piratkopior infördes 1994 har ännu ingen dömts.

I flera andra EU-länder gäller lagar där du kan bli straffad om du tar med hem piratkopierade varor för vidareförsäljning, medan köp av enskilda produkter är riskfritt.

I Sverige är det riskfritt att inneha en piratkopierad produkt för personligt bruk. Men det kan vara smart att tänka på att lagarna ute i Europa inte bara omfattar vad man köper på plats. Har du till exempel en piratkopierad handväska kan det vara en bra säkerhetsåtgärd att lämna kvar den hemma, eftersom den kan anses olaglig och leda till böter i andra länder. (FNB–TT–Jonas Dagson)

Så kan du avslöja en piratkopia

  • Kolla att varumärket är rättstavat och att inga detaljer på logotypen saknas.
  • Kontrollera foder och fickor. Kopiorna är ofta gjorda från foton, och där syns inte foder och innerfickor. Insidan ska vara lika ordentligt gjord som utsidan.
  • Granska detaljer som sömmar, fickor, knappar och etiketter. På piratkopior är sömmarna ofta slarvigt sydda och ojämna.
  • Läs etiketter och tvättråd. På piratkopior är de är ofta felstavade.
  • Kolla att det är samma varumärke på förpackningen som på varan. Alla förpackningsdelar som silkespapper och kartonger ska vara av hög kvalitet. Äkta modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar.
  • Jämför med priset för varan i en märkesbutik. Är priset du ser för bra för att vara sant, rör det sig med stor sannolikhet om en piratkopia.