Rahkonen säger att De gröna för närvarande är det populäraste partiet i Finland då väljare tillfrågas vilka alla partier de kunde tänka sig att rösta på.

Räknat så här är nästan 30 procent av finländare potentiella väljare för De gröna. De övriga partierna har enligt Rahkonen mycket färre potentiella väljare.

– Redan i ett par års tid har opinionsmätningarnas forskningsmaterial, som inte brukar publiceras, visat en ökande potential för De gröna, säger Rahkonen i en mejlprognos som har skickat till FNB.

Att De grönas anhängare har blivit äldre kan också bidra till det ökade stödet för partiet.

– Tidigare har partiets anhängare varit unga och personer som inte har haft ett så starkt band till ett visst parti eller en viss ort. Det börjar luta mot en grön valseger, säger Rahkonen.

Enligt Rahkonen verkar det som att De gröna etablerar sig som ett allmänparti för hela landet.

– Huvudstadsregionens liberala och urbana synsätt och partiets Helsingfors-fokus verkar inte längre avskräcka i landskapen, det är förhållandet till miljön och de mjukare värderingarna som segrar, säger han.

Diskrepansen mellan tillväxt och miljö

De potentiella stötestenarna har enligt Rahkonen att göra med diskrepansen mellan att partiet vill eftersträva ekonomiskt tillväxt och samtidigt främja miljöfrågor.

– De gröna motsätter sig ökade skogsavverkning men samtidigt har till exempel ordförande Touko Aalto uttryckt sig positivt om den nya bioproduktsfabriken i Äänekoski, som ökar på skogshyggen.

Gröna värderingar har blivit mer allmänna och det kommer inte i längden att gynna De gröna.

– Däremot är utbildning och tjänster för barn och unga bärande teman där De gröna kan nå herravälde, säger Rahkonen.