Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen och den samlingspartistiska riksdagsledamoten Sari Sarkomaa säger att de är hoppas att beslutet om att inleda beredningen ska fattas redan i budgetförhandlingarna i augusti.

Tidigare strandade familjeledighetsreformen på att Timo Soini, då han var ordförande för Sannfinländarna, sade att inga ändringar görs i hemvårdsstödet den här regeringsperioden. Nu vill Centern dock försöka på nytt, när regeringspartnern i stället är Nytt alternativ.

– Den tredje regeringsgruppen är mycket annorlunda än tidigare. Det kunde hjälpa till att hitta en lösning också i den här frågan, säger Kaikkonen.

Samlingspartiet, som krävt att familjeledigheterna revideras, är eld och lågor över Centerns initiativ.

– Jag anser att det nu finns bättre möjligheter när statsministerpartiets gruppordförande säger med hela riksdagsgruppens mun att regeringen måste försöka, säger Sarkomaa.

Mattila: Hemvårdsstödet känslig fråga

Nytt alternativ ger ännu inget besked i ärendet. Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (NA) säger att ståndpunkten antas vid ministermötet i augusti. Det är dock klart att familjeledigheterna inte toppar gruppens agenda.

– Där finns andra frågor som vi vill driva som är viktiga för oss och för de andra regeringspartierna. Sedan förhandlar vi om vad som är realistiskt att föra vidare.

– Att ingripa i hemvårdsstödet är en känslig fråga för mig själv, säger Mattila.

Meningarna är delade också om tidsplanen för projektet. Kaikkonen säger att man inte ens siktar på att få reformen gjord under innevarande regeringsperiod, utan att det först behövs en omsorgsfull beredning. Sarkomaa anser att tanken är konstig.

– Det här är en fråga som är så viktig för hela samhället att vi ska arbeta vidare och inte sätta några deadlines för vad den här regeringen inte gör. Vi ska inte flytta fram det till nästa regeringsperiod, säger hon.