Ian Haugland och Mic Michaeli var båda taggade inför Europes första spelning någonsin på ön. Samtidigt är de nöjda med den nya plattan som släpps i början på oktober.

– Det här är det bästa vi kan prestera, säger Ian Haugland.

Ingen av dem kan avslöja titel eller låtar i nuläget, men de berättade exklusivt att det blir något helt nytt.

– Vi har inte gått ut med det här. Det blir lite annat än de tidigare grejer vi gjort, säger Mic Michaeli.

I november ska Europe på Europaturné.

– Då kommer vi även att göra spelningar i Skandinavien, också i Finland. Det är en mycket dedikerad, rolig och rockorienterad publik, mer än i övriga Skandinavien, säger Ian Haugland.

På turnén ska de också göra ett antal spelningar med idolerna Deep Purple. Och det är också just sjuttiotalsinfluenserna som Europe på den kommande plattan hittar tillbaka till, även om bandet var och rörde i det årtiondet också på förra plattan War of Kings.

– Det blir influenser från de band som vi växte upp med på sjuttiotalet – Deep Purple, Led Zeppelin och Black Sabbath – men ändå med typiska Europe-melodier, säger Ian Haugland.

Hur skulle du sammanfatta skivan?

– Soundmässigt blir det sjuttiotalsinfluenser, men med våra melodier. Låt oss kalla det typisk Eurock. Tyngd, dynamik, ett jävla drag och starka melodier.

Abbey Road ger dynamik

Hans personliga favorit är Mic Michaelis låt med Beatles-vibbar, som legat och väntat i tre år.

– Nu är det tid för hans låt. Sen har Joey (Tempest) skrivit en låt med Bowie-influenser, som också är bra.

Plattan spelades in i den anrika London-studion Abbey Road, vilket de tycker har gett plattan en extra dynamik.

– När vi spelade in använde vi samma mixerbord som Pink Floyd gjorde. Mic fick också gå in och lägga piano i Beatles studio. Han satt där kallsvettig och med en tår i ögat. Vilken jäkla feeling. Rocken sitter i väggarna, säger Ian Haugland, och tillägger:

– Den feelingen återspeglar sig på den färdiga skivan.

Flitig Ålandsbesökare

Mic Michaeli, som bjuder på bandets klassiska introslingor, är en ständigt återkommande Ålandsbesökare. Han försöker tillbringa åtminstone en månad om året i sin oas vid Eckerö.

– Så fort vi har en ledig stund så åker vi över till Åland, säger han, och berättar att sambons mamma äger en tomt med flera hus, där han brukar snickra lite, och även finna ro mellan spelningarna.

– Jag bor mitt i Stockholm men är egentligen ingen stadsbo, säger han.

Han gör också sitt bästa att introducera Åland för de övriga i bandet, som har en stående invitation.

– Jag måste komma och hälsa på. Det är så mycket man måste se här, säger Ian Haugland, som hittills mest hängt i Mariehamn.

Även Ian Haugland har varit flitigt på Åland genom åren, och berättar att han har spelat med olika artister, bland annat Nordman.

– Jag bodde också gratis i en vecka på Park Hotell bara jag spelade i puben om kvällarna, säger han med ett skratt.