EU uttryckte djup oro på onsdagen med anledning av sanktionspaketet som representanthuset godkände eftersom det även omfattar samarbetet med den ryska energisektorn.

EU stöder sanktionerna mot Ryssland men befarar att de nya åtgärderna kan försvåra främjandet av flera olika energiprojekt.

Lagförslaget måste ännu godkännas av senaten innan det kan skickas vidare till president Donald Trump för att undertecknas.

Lagen hjälper i motstånd mot gasledning

Om USA förbjuder sina egna företag att göra något måste de europeiska företagen också akta sig så de inte drabbas av sanktionerna, uppger Aaltola.

– På så sätt påverkar det här indirekt också Europa, säger Aaltola.

Aaltola påpekar att oron är stor i Tyskland eftersom Nord Stream 2 uppfattats som en del av landets försörjningsberedskap trots att projektet är mycket omtvistad.

– Tyskland vill ha gas från Ryssland eftersom ledningar som löper genom Ukraina och Vitryssland är politiskt svårhanterliga, säger Aaltola.

Den nya lagen förpliktar också USA:s president att vidta åtgärder för att upprätthålla sanktionerna i stället för att bara möjliggöra dem såsom tidigare.

Även om den nya lagen ger ett stort spelrum för presidenten i frågan om gasledningen och uppmanar honom att ta hänsyn till att beakta oron i Europa har det nya lagpaketet en potential att erbjuda Trumps administration fler verktyg att motarbeta Nord Stream 2-projektet, säger Aaltola.

– Det återstår att se vad Trump gör efter att den här lagen – som garanterad går igenom – har godkänts, säger Aaltola.