NyhetsbildZoom
Esapekka Lappi och kartläsaren Janne Färm fick fira i Jyväskylä. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Vinnaren Lappi: Jag körde på hemmaplan

FNB -
Esapekka Lappi tog hem Jyväskylärallyt och vann samtidigt för första gången i VM-seriens huvudklass, WRC.

– Helt otroligt. Jag får tacka Tommi (Toyotas stallchef Mäkinen) och teamet. De har byggt en verkligt snabb bil. Och det här var på min hemmaplan. Jag skulle vara stark och det var jag också, sade Lappi till VM-seriens egen radiokanal.

Elfyn Evans, Storbritannien, slutade tvåa i sin Ford och såg därmed till att det inte blev dubbelt Toyota i topp. Juho Hänninen på tredje plats var bara tre tiondelar långsammare än Evans totalt på de 25 specialsträckorna.

Hänninen tog plats på podiet för första gången i karriären.

– Jag gjorde ett litet misstag i början. Det avgjorde andraplatsen. Det gäller ändå att komma ihåg realiteterna – vi är på prispallen för första gången, sade Hänninen och påminde med sitt ordval om att även kartläsaren spelat en viktig roll.

Teemu Suninen var länge inblandad i kampen om medaljplatser, men spinnade av banan under söndagen. Han fick nöja sig med en fjärdeplats, en minut efter vinnaren Lappi.

– Vi höll högre fart än någon väntat sig. Jag är förstås besviken, men redan i morgon lär det nog kännas bättre, sade Suninen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan