Utöver det förbjuder Ryssland anonyma inlägg på mikrobloggar.

Den nya lagen gäller så kallade VPN-tjänster som hjälper användare att vara anonyma på nätet. Anonymiteten gör det även möjligt för ryssar att besöka webbplatser som blockerats av ryska myndigheter – till exempel av säkerhetsskäl.

Lagen förbjuder inte VPN-teknologi i sig, men tjänsterna får inte möjliggöra besök på blockerade sajter.

Människorättsorganisationen Amnesty International anser att lagen bryter mot yttrandefriheten. Organisationen anser att anonymitet hjälper att kringgå censur och skyddar användarnas privatliv i Ryssland där toleransen för avvikande åsikter minskat.

Datasäkerhetsexperten Tomi Hasu vid Kommunikationsverkets center för cybersäkerhet påminner om att även kriminella använder sig av anonymitetsteknologi och att det är Rysslands förklaring till lagen.

– Men vem är brottsling enligt vem? Det är en problematisk fråga.

Apparna försvinner?

VPN-tjänster kan bland annat köpas som appar. Den nya ryska lagen tar exempel från Kina där det krävs myndighetstillstånd för försäljning av VPN-tjänster. I helgen meddelade teknologibolaget Apple att det tagit bort VPN-appar från sin appstore i Kina eftersom de brutit mot reglerna.

Det är fortfarande okänt hur den ryska lagen kommer att tillämpas, men följderna kan bli de samma som i Kina – tjänsterna försvinner eftersom det blir svårare att erbjuda dem på laglig väg.

Den som drabbas då blir den vanliga internetanvändaren. Företag använder sig i regel av egna skyddsåtgärder, och de kan fortsätta göra det eftersom teknologin inte förbjuds.

Hasu säger att det även går att göra egna VPN-skydd.

– Men den vanliga användaren vet inte nödvändigtvis hur man gör.

Kopplas till telefonnummer

Ryssland kommer även med en annan lag att förbjuda anonyma inlägg på mikrobloggar. Ryssland har redan tidigare krävt att internetbolagen lagrar användardata och vid behov överlämnar uppgifterna till myndigheterna.

Hasu säger att ryska användare i fortsättningen ska uppge sitt telefonnummer då de registrerar sig på en mikroblogg. För att lagligt köpa ett simkort i Ryssland måste man visa upp sitt pass.

Hasu förklarar att ryska användare fram till nu använt sig av VPN för att göra anonyma inlägg. Nu försöker myndigheterna få kontroll över båda rutterna.

– För att pressa fram användarens identitet.

Trots det kommer den anonyma nättrafiken knappast att försvinna helt. Det går alltid att kringgå bestämmelserna.

– Teknologin utvecklas och folk kommer på kreativa lösningar. Men frågan är hur många som kan använda metoderna.

Fakta: